12 dôvodov, prečo je úplne najviac akustická gitara

Kategórie
 
 
 
 
 

12 dôvodov, prečo je úplne najviac akustická gitara

Prečo sa dnes toľko gitaristov vrátilo k akustickej gitare? Dosť možno kvôli niektorému z nižšie uvedených dôvodov. Akustická gitara... či už ju vlastníte, oprašujete po dedovi, alebo ju ešte len zháňate, veľmi dobre to zvážte, pretože... má to cenu.

 

  1. Akustická gitara je buldozér dievčenských sŕdc, zvlášť keď ju má v pazúroch medveď.

 

  1. Nemusíte sa rozhliadať po zásuvkách. Zahráte na ňu kedykoľvek a kdekoľvek. Hodia sa pri táboráku, pri busking alebo na pódiu, keď práve vypadne centrála.

 

  1. Šetríte prúd, takže šetríte i životné prostredie. To len podporí váš imidž spoločensky uvedomelého jedinca. Navyše, kto dnes nie je eko, nie je in.

 

  1. Šetríte všeobecne. Zaobídete sa bez kapely, auta, domáceho štúdia. Dokonca aj gitaru môžete zdediť, len si naozaj dobre poprezerajte jej technický stav. Väčšina totiž ostáva v klame, že hrať sa dá na akejkoľvek zdedenej gitare.

 

  1. Akýkoľvek nápad ihneď a kdekoľvek zložíte a tiež nahráte bez komba a prácneho nastavovania mikrofónu. Nemusíte ťahať viac káblov než vlastných čriev. Stačí mobil, čo šetrí veľa času, obzvlášť, ak čerstvý matroš lifrujete rovno na sociálne siete.

 

  1. Byť za odvážneho a vysoko motivovaného hudobníka nebolo nikdy tak jednoduché ako v ére sociálnych sieťach. Úplne si stačí kľaknúť na chodník so španielkou. Vaše potenciálne publikum očakáva hlboký ľudský príbeh, tak im ponúknite buď ten, alebo aspoň roztomilo ležiaceho čokla pri nohách.

 

  1. Keď ráno hrabnete do strún, polka štvrti nevstane s vami. Rovnako odpadá hľadanie skúšobne, v horších prípade nového kvartýru.

 

  1. V zahraničí Dave Matthews, Ed Sheeran, Mumford and Sons tiahnu davy na štadióny, u nás Jeleň, Tomáš Klus, Jakub Ondra, Thom Artway, Voxel aspoň na mestské slávnosti. A to sa oplatí!

 

  1. Ste prijateľní pre všetky vekové kategórie. Pubertiačky, špaldamatky alebo babičky v domove dôchodcov. Aj rodičia vám bez obáv zveria deti do hudobného krúžku.

 

  1. Martinky sa vyrábajú od roku 1833, Cremony cez sedemdesiat rokov, takže ste súčasťou dlhej a úctyhodnej tradície. Či už mierite na Náplavku alebo do vyšších kruhov, nebojte sa to zdôrazniť!

 

  1. Akustická gitara sa za posledných sto rokov zmenila len v drobných detailoch, ktoré vnímajú hlavne odborníci. Do tejto úlohy vás automaticky pasuje len pár zasvätených poznámok o rebrovaní a drevách, ktoré ste si predtým prečítali v katalógu od Taylora.

 

  1. Na španielke väčšina gitaristov začína, ale len tí najväčší experti u nej vydržia. Poslucháč vie a tiež ocení, že hráte hlavne vy. Zvuk elektrickej gitary síce je neskutočne farbistý a dramatický, ale iba keď je zapojený do aparátu a prehnaný cez krabičku.

Nech už vás akýkoľvek vyššie spomenutý dôvod presvedčil alebo nie, verte, že ešte sa neobjavil prípad, kedy by kúpu akustickej, klasickej, elektrickej... hociktorej gitary niekto ľutoval. Preto sa toho príliš nebojte. Ak zo začiatku nechcete investoval veľký balík peňazí do gitary, ktorá by vám ponúkala len potešenie pre oči, na trhu existuje množstvo gitár, ktoré nezrujnujú žiadnu peňaženku a ako bonus sa na nej navyše bude aj nejaká tá skladbička dať zahrať. :-)

 


ZDROJ:

Jan Hamerský, 12 velmi dobrých důvodů, proč je úplně nejvíc akustická kytara. In: Frontman [online článok]. 2019-11-01. Dostupné zo zdroja: https://frontman.cz/dvanact-velmi-dobrych-duvodu-proc-je-uplne-nejvic-nejlepsi-akusticka-kytara

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia