Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vybrať bubenícke paličky

Alebo by sme to skôr mohli nazvať: Ako vybrať vybrať bubenícke paličky nielen pre zelenáčov!

Tento článok je vhodný pre začiatočníkov, ale určite nezaškodí, ak si to pozrú aj skúsení majstri, pretože opakovanie, ako je veľmi dobre známe, je matkou múdrosti. Na súčasnom trhu je možné nájsť bubenícke paličky silných značiek a označení v obrovských množstvách a neskúsenému bubeníkovi sa môže veľmi ľahko stať, že sa v tom jednoducho stratí. Poďme teda do toho bubeníckeho paličkového sveta vniesť aspoň kúsok poriadku.

HRAB VS. HICKOR PALIČKY

Najskôr by sme si mali povedať asi pár slov o samotných materiáloch využívaných na výrobu paličiek. A pretože článok sa bude venovať hlavne začiatočníkom, vynecháme z nášho rozprávania špecialitky, akými sú napríklad paličky z materiálu typu hliník, dural alebo uhlíkové vlákna. Zostane nám teda len klasika, a to staré dobré drevo.

Obmedzíme sa na dve najpoužívanejšie, tj. Hrab a Hickory. Čo je a ako vyzerá hrab, vie asi každý, ale Hickory? To je, povedané pekne po slovensky, orech. Konkrétnejšie orech pekanový, hojne sa vyskytujúce najmä v Severnej Amerike. Ale garantujem vám, že nikdy nebudete počuť žiadneho bubeníka povedať, že hrá s paličkami z orecha. Zrejme preto, že slovo Hickory znie oveľa lepšie a exotickejšie. Veď... uznajte aj vy.

Nie je to, ale len zvukomalebnosť slova, prečo majú bubeníci hickorové paličky vo väčšej obľube. Je to bezpochyby aj vysoká tvrdosť tejto dreviny, s ktorou prirodzene súvisí aj dlhšia životnosť paličiek a tiež vyššie absorbcie vibrácií a otrasov počas hry, ktoré vďaka tomu toľko nenamáhajú bubeníkove ruky. Za tento luxus je však potrebné si niečo priplatiť, a to zhruba dvojnásobok ceny paličiek hrabových. Tie sú oproti hickorovým nielen lacnejšie, ale hlavne o niečo ľahšie a podávajú tak trochu odlišnejší pocit z hry.

 

Medzi ďalšie často používané materiály na výrobu paličiek patrí javor (menej tvrdý ako hickor, ale rovnako príjemný do ruky) a dub, s výraznou kresbou dreva a veľkou odolnosťou voči štiepaniu.

 

AKÝ MODEL PALIČIEK SI MÁM VYBRAŤ? 

Značenie paličiek 5A, 5B, 2B, 3S, 7A, Jazz, Rock a tak ďalej.  Je síce pekné a znie inteligentne, ale ako sa v tom má začiatočník vyznať? Úplne najjednoduchší spôsob je spočiatku nepremýšľať nad tým, aký model mám práve v ruke a sústrediť sa skôr na pocit, aký z paličiek mám. Palička by totiž mala s vašou rukou spolupracovať a robiť presne to, čo chcete vy - teda ruka by sa nemala prispôsobovať paličke. Chce to teda experimentovať, skúšať a hľadať.

Je to síce zdĺhavý proces, ale časom určite objavíte model, ktorý vám bude plne vyhovovať. Tento proces neodporúčam urýchľovať, lebo súbežne s tým, ako sa bude vyvíjať vaša hra, sa budú vyvíjať aj vaše potreby na vlastnosti paličiek. Je preto možné, že než sa z vás stane skúsený, či dokonca profesionálny bubeník, vystriedate mnoho typov. Ale pre úplnosť a istý obraz si uvedieme aspoň v stručnosti charakteristiku základných typov paličiek.

 

Pätica základných typov nesie označenie:

7A - ľahké paličky (obvykle o priemere 13 mm), vhodné najmä pre jazz či swing. Vďaka svojej váhe majú ľahkú kontrolu nad razanciou hry aj odskokom.

5A - stredne ťažké paličky (priemer 14 mm). Ich využitie je opäť vhodné pre jazz či tanečnú hudbu, najmä pri potrebe razantnejšieho zvuku v týchto štýloch.

5B - ťažšie paličky (priemer 15 mm), sú vhodné pre väčšinu štýlov ako je rock, pop alebo funk.

2B - ťažké paličky (priemer 16 mm) nájdu svoje uplatnenie najmä v razantných štýloch ako je heavy metal či punk.

3S - veľmi ťažké paličky (priemer 17 mm) sú zase používaných hlavne na pochodových bubnoch. Typové označenie a ich priemerná hrúbka sa však môže u jednotlivých firiem líšiť, a tak je potrebné si paličky pred kúpou vždy riadne "ohmatať".

 

Ďalším kritériom pre výber paličiek je, či majú mať drevenú či nylonovú hlavičku. Začiatočníkom odporúčam hlavičku drevenú. Nylonová hlavička je síce prakticky nezničiteľná a dáva jasnejší a konkrétnejší zvuk na čineloch, ale zároveň vyžaduje isté skúsenosti a plne zvládnutú kontrolu nad paličkou. Zvuk drevených hlavičiek je naopak jemnejší a lepšie sa kontroluje.

 

NA ČO SI DAŤ PRI KÚPE POZOR 

Ako prvé si skontrolujte, či nemajú paličky nejakú viditeľnú mechanickú vadu (vyštípané drevo a pod.). Prezrite si tiež, či sú odrezané rovnomerne - krivo odrezané paličky sa môžu krútiť a tiež sa môžu ľahko zlomiť. Potom ich skúste pováľať po pulte, stole či inej rovnej ploche. Ak sa pri gúľaní hlavička paličky odchyľuje o viac ako o 3 mm od osi rotácie, rozhodne ich neberte !!!

Ak máte tú možnosť, skontrolujte si, či majú paličky rovnakú váhu. Jedna od druhej by sa nemala líšiť o viac ako 2-3g (aj keď je to asi trocha nereálne zistiť na prvý dotyk). Ďalej by ste si mali vyskúšať, či majú obe paličky rovnaký zvuk. Toho docielite poklepaním - opäť na pult alebo drevenú dosku.

Pretože pre začiatočníka môže byť takéto vyberanie a párovanie paličiek zložité, je najlepšie požiadať skúsenejšieho kolegu o pomoc pri nákupe (alebo možno rovno predavača pri nákupe). Drahšie paličky renomovaných výrobcov potom už bývajú párované priamo z výroby, ale len máloktorý začínajúci bubeník si môže dovoliť cvičiť s paličkami za niekoľko desiatok eur.  Avšak aj pre potreby cvičenia je dobré si aj lacnejšie paličky spárovať. Ušetríte si tým veľa nepríjemností pri cvičení a bude sa vám hrať oveľa ľahšie.

 

NA ZÁVER 

Pri výbere paličiek sa vždy riaďte svojimi potrebami a pocitmi z konkrétneho modelu. Nedajte príliš na reklamu ani na fakt, aké paličky používa váš idol. To, že vyhovujú jemu, neznamená, že musia vyhovovať aj vám. A že len vďaka nim budete hrať ako on už vôbec nezodpovedá realite.

 


ZDROJ:

Stanley, Jak vybrat bubenícke paličky nejen pro zelenáče. In: Frontman [online článok]. 2014-12-20. Dostupné zo zdroja: jak-vybrat-bubenicke-palicky-nejen-pro-zelenace

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia