Kategórie
 
 
 
 
 

Akustická gitara. Ako ju vybrať?

Zapôsobiť na pódiu alebo pri ohníčku môžeš nielen vďaka jedinečným osobnostným predpokladom. Nemenej dôležitá môže byť aj tá správna akustická gitara. Pri jej výbere sa oplatí myslieť na to, pre aký hudobný žáner ju hodláš využiť a aké nároky na ňu kladieš. Dôležitým kritériom sú vedľa typu nástroja a jeho ceny predovšetkým materiály, z ktorých je gitara vyrobená, jej výbava a úroveň spracovania.

Gitara klasická, alebo akustická ?

Základný rozdiel, ktorý si všimne každý začiatočník, spočíva v tom, že zatiaľ čo klasická gitara (Španielka) používa struny nylonové, akustické (westernové) gitary struny kovové. Rozdiely sú, samozrejme, aj v konštrukcii, parametroch krku, veľkosti tela a tak ďalej, a samozrejme hlavne vo zvuku. Klasické gitary sú nástroje vhodné pre hranie klasickej hudby či hudby jej podobnej, kde sa využíva vybrnkávanie prstami. Rozličné druhy nástrojov odvodených od klasických gitár sa používajú vo folkovej či tradičnej španielskej hudbe, ako už aj ich hovorový názov "Španielka" naznačuje. Okrem použitia nylonových strún sa klasické gitary odlišujú plochým hmatníkom, širším krkom a väčšinou dlhšou menzúrou.

Akustická gitara je súhrnné označenie pre skupinu gitár, ktoré spája použitie kovových strún, užší krk a zaoblený hmatník. Vhodné sú napríklad pre folk, bluegrass, country, blues, pop, rock a ďalšie žánre, kde sa okrem prstovej techniky využije aj hranie trsátka. Medzi akustické gitary sa, ale radí aj niekoľko typov gitár, ktoré sa odlišujú predovšetkým tvarom, ale aj svojim zvukom.

Aký typ akustickej gitary?

Jednotlivé typy akustických gitár spája použitie kovových strún, podobné technické parametre a konštrukcia. Odlišuje ich, ale tvar tela a kvôli tomu aj zvuk.

Základnými tvarmi sú:

Dreadnought je označenie pre typ gitár, ktorý vyvinula firma C. F. Martin v roku 1916. Ide pravdepodobne o najrozšírenejšiu a najobľúbenejšiu verziu akustické gitary, ktorej výhodou je jej všestrannosť a pohodlnosť. Vďaka tomu ju používajú gitaristi vo väčšine hudobných žánrov.

Jumbo sa vyznačuje predovšetkým väčším a guľatejším telom. Vďaka objemnejšiemu telu bývajú Jumba hlasnejšie a lepšie podávajú basové tóny. Výberom dreadnought alebo jumba tak v podstate nemôžeš urobiť chybu. Vyberať medzi ostatnými typmi akustických gitár sa dá odporučiť skôr pokročilým gitaristom, ktorí majú presnejšiu predstavu o tom, čo od nástroja vyžadujú.

Pod označením Grand Concert sa skrývajú akustické gitary s menším pohodlnejším telom s harmonicky bohatým zvukom, ktorý oceníte nielen pri hraní prstami.

Grand Auditorium potom ponúka o niečo väčšie telo, ich zvuk je farebný, mohutnejšie, ale stále veľmi čistý.

Stretnúť sa môžete aj s Parlor, čo sú menšie gitary s veľmi malým telom používané vo folku a blues. Niektorí výrobcovia uvádzajú na trh vlastné typy nástrojov, takže sa môžete stretnúť aj s inými označeniami. Väčšina akustických gitár ale bude vychádzať z vyššie popísaných dizajnov.

Prečo si vybrať dvanásťstrunovú gitaru?

Tento typ gitár je síce menej obvyklou podobou akustickej gitary, avšak jeho použitie je pomerne široké - s "dvanástkami" sa stretnete ako vo folku, tak napríklad aj v rocku. Gitaristi si ich často volia vďaka plnšiemu a omnoho farebnejšiemu zvuku, ktorý sa skvele uplatní najmä pri hraní sprievodov.

Struny E, A, D a G bývajú na 12-strunových gitarách štandardne doplnené strunou znejúcou o oktávu vyššie, zatiaľ čo struny H a E sú len zdvojené. Kvôli tomu sa museli prispôsobiť niektoré technické parametre, takže napríklad krk je širší. Pre gitaristu, ktorý nie je na takýto typ nástroja zvyknutý, býva na začiatku hranie na dvanásťstrunke ťažšou záležitosťou, avšak jeho zvládnutie sa iste oplatí.

Akustická, alebo elektroakustická gitara?

Akustická gitara, narozdiel od gitary elektrickej, funguje čisto na princípe prirodzeného zosilnenie zvuku v tele nástroja. Niekedy je, ale treba, aby bol zvuk ešte hlasnejší alebo aby s ním išlo ešte ďalej pracovať - ​​napríklad pri hraní v kapele alebo pri nahrávaní. Preto je treba zvuk snímať a previesť do podoby elektrického signálu.

Ak si zvolíš čisto akustickú gitaru, potom máš dve možnosti - dodatočne inštalovať systém snímania, čo nemusí byť úplne optimálne riešenie, alebo použiť mikrofón. Snímanie mikrofónom je najlepšou voľbou v nahrávacom štúdiu, ale pri živom hraní už nemusia byť úplne vhodné - si obmedzený tým, aby nástroj bol v jednej polohe, navyše sa môžu objaviť aj niektoré iné komplikácie.

Ak teda hráš viac s kapelou, bude vhodné uvažovať o gitare elektroakustickej. Takýto nástroj je vybavený snímačom a väčšinou aj predzosilňovačom. Najčastejšie sa používajú snímače piezoelektrické, menej často kontaktné mikrofóny, stretnete sa aj s elektromagnetickými snímačmi. Do elektroakustickej gitary môžete zapojiť kábel a po ňom viesť signál napríklad do gitarové aparatúry, mixážneho pultu alebo iného zariadenia. Elektronika týchto gitár môže obsahovať napríklad aj ladičku, nutné je u nich použitie napájania v podobe 9V batérie.

Aké parametre mám pri výbere gitary sledovať?

U akustických gitár je výhoda, že je tu pomerne málo faktorov, ktoré treba pri výbere riešiť. Čo je ale podstatné, sú použité materiály - je nutné rozlišovať gitary laminované (u ktorých sú luby, predná aj zadná doska z laminovaného dreva), gitary polomasívne (luby sú laminované, predná doska masívna, zadná doska môže byť masívna aj laminovaná) a gitary celomasívne (všetko je z masívu).

Platí to, že masív hrá lepšie, avšak zároveň je náročnejší na údržbu. Ak hľadáš skutočne prvotriedny nástroj, zvoľ gitaru celomasívnu. Ak vám ide o kompromis kvality a ceny, bude pre vás tou pravou voľbou polomasívna gitara - tieto nástroje sú našťastie cenovo čím ďalej tým dostupnejšie. Ak si, ale vodák alebo kotlikár a nevadí ti obetovať zvuk, potom zvoľ gitaru preglejkovú, pretože je výrazne menej náchylná na zmeny teploty alebo vlhkosti.

Tiež je dobré pozrieť sa na typ použitého dreva. Nemožno povedať, čo je tá najlepšia kombinácia, pretože každému znie dobre niečo iné. Ak by sme si, ale mali spomenúť tie najčastejšie používané odrody, tak na prednej dosky sa najviac používa smrek a céder, ďalej je možné menovať napríklad javor, na luby a zadné dosky sa najčastejšie používa mahagón a jeho odrody, palisander či čerešňa. V súčasnosti sú v obľube aj rôzne exotické drevá, ktoré okrem zvuku zaujmú aj svojím vzhľadom. Tradičné sú kombinácie smreku a mahagónu, cédru a palisandru, smreku a palisandru, cédru a čerešne a ďalšie.

U akustických, najmä potom klasických gitár, sa často gitary delia na gitary 1/2, 3/4, 7/8 a 4/4 - tieto čísla hovoria o veľkosti tela. 4/4 je štandardná veľkosť, ostatné sú potom menšie. Toto má zmysel hlavne pre menšie deti, na ktoré by bola klasická gitara moc veľká. U dospelých a teenagerov už nie je žiadny dôvod nekúpiť 4/4 gitaru.

Potrebuješ k hraniu na akustickej gitare aj nejaké príslušenstvo?

Pri kúpe gitary je vždy dobré kúpiť si náhradnú sadu strún. Rešpektuj typ, ktorý tvoj nástroj vyžaduje - na klasickú gitaru teda kúpte struny nylonové, pre westernovú gitaru kovové. Pre začiatočníkov je vhodné pre začiatok kúpiť struny skôr tenšie.

Základom pri hraní je pochopiteľne to, aby gitara ladila - preto iste oceníš ladičku, ktorá ti s ladením pomôže. Môžeš voliť medzi ladičkou "do ruky", ktoré zvuk snímu pomocou mikrofónu, a klipovou, ktorá sa pripevní na nástroj a sníma jeho vibrácie. Existujú ladičky určené výhradne pre gitary a ich štandardné ladenie, vhodnejšie sú, ale ladičky chromatické, ktorými naladíte akýkoľvek nástroj v akomkoľvek ladení. Niektoré ladičky môžu mať zabudované aj ďalšie funkcie, ako napríklad metronóm.

Pre prenášanie a prevážanie gitary je určite dobré mať obal. Ak nástroje často prenášate a nepotrebujete extrémnu mechanickú ochranu, bude vám stačiť mäkký obal, čiže gigbag. Ak potrebujete väčšiu ochranu a nevadí vám väčšia hmotnosť a rozmery obalu, vyberte si tvrdý obal, teda kufor.

Okrem hrania s prstami možno budeš využívať hru s trsátkami, potom by teda nebolo od veci kúpiť si aj nejaké trsátka. Bohužiaľ, nedá sa poradiť aké presne, pretože každému vyhovuje niečo iné. Pre hranie v stoji budeš potrebovať nejaký pás - či už pôjde o nylonový popruh alebo kožený remeň. A možno oceníš aj nejakú gitarovú kozmetiku, ktorá ti pomôže udržiavať svoj nástroj v perfektnom stave.

 


ZDROJ:

František Čáp, Umíš si vybrat akustickou kytaru? In: Frontman. [online článok] 2013-04-04. Dostupné zo zdroja: https://frontman.cz/umis-si-vybrat-akustickou-kytaru

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia