Kategórie
 
 
 
 
 

Bicie nástroje... a všetko, čo o nich potrebujete vedieť

Bicie nástroje... a všetko, čo o nich potrebujete vedieť

Mnoho ľudí si neuvedomuje, aká dôležitá je úloha bubeníka. Predsa udržať konštantný rytmus je napodstatnejšou časťou tvorenia hudby.

Preto sa poďme spoločne pozrieť, akú správnu výbavu bicích by mal mať či už bubeník začiatočník, alebo skúsený muzikant, aby ich kapela stále hrala do rytmu!

ROZDELENIE BICÍCH NÁSTROJOV

Bicie nástroje môžeme primárne rozdeliť do troch skupín:

akustické bicie,

elektronické bicie,

rôzne druhy perkusií.

 

AKUSTICKÉ BICIE

Na výsledný zvuk akustických bicích nástrojov má vplyv:

  • Druh dreva použitý pri výrobe. Najpoužívanejším drevom je javor, breza a topoľ, a na niektoré druhy bicích nástrojov sa používa drevo bubinga, orech alebo kombinácia rôznych druhov driev – hybridné.

  • Ukladanie jednotlivých vrstiev dreva (korpus sa skladá z 5-10 vrstiev dreva).

  • Blany, ktoré sa rozdeľujú na 1 a 2 vrstvové, pieskové, priehľadné a čierne. Výrobcovia ponúkajú dokonca aj rôzne farebné kombinácie (červené, žlté, modré).

Základná bicia sada obsahuje:

Basový bubon (kopák), ktorý môže mať rozmery od 16“ do 24“ (vo výnimočných prípadoch aj 26“).

Tom tom, ktorý sa nachádza nad basovým bubnom a jeho rozmery sa zvyčajne pohybujú od 6“ do 14“.

Floor tom, umiestňuje sa na zem po pravej strane bubeníka. Rozmery sú zväčša od 14“ až do 18“.

Snare (rytmičák), nachádza sa medzi nohami bubeníka a je špecifický v tom, že dole, na spodnej blane je umiestnené strunenie, ktoré dodáva bubnu originálny zvuk. Jeho rozmery nájdeme väščinou od 12“ do 14“, ale najrozšírenejšie sú 14“ s rôznymi hĺbkami, ktoré môžu byť od 5,5“ až do 8“.

 

Bicie súpravy sa vyrábajú v rozličných veľkostných konfiguráciach a veľkosť je vždy uvedená v palcoch (1“= 2,54cm).

ROCK SET : 22-10-12-16 (basový bubon, tom tom, tom tom, floor tom)

JAZZ SET : 18-10-14

STAGE SET : 22-12-13-16

STUDIO SET : 20-10-12-14

FUSION : 22-10-12-14

FUSION II : 22-10-12-14-16

 

Bubeník sa nezaobíde bez činelov, ktoré vieme rozdeliť do zakladných skupín ako Crash, Hi-Hat, Ride, Splash, China a efektové činely.

Základom pre bubeníka je mať 1x Hi-Hat činely, 1x Crash činel a 1x Ride činel. Ďalšie množstvá a druhy ako aj veľkostí, ktoré sa tiež uvádzajú v palcoch sú iba na fantázií každého umelca.

Činely sa vyrábajú zo zliatiny medi a cínu (bronz). Medzi najznámejších svetových výrobcov činelov patria: Zildjian, Paiste, Anatolian, Meinl, Istanbul, Sabian a Stagg.

 

Pri výbere bicích nástrojov sa môžeme rozhodnúť pre kúpu kompletnej sady, ktorá obsahuje: bicie, pedál k basovému bubnu, činely, hardware a stoličku. Sú vhodné hlavne pre začínajúcich hráčov, ktorí po zložení môžu okamžite sadnúť a hrať!

Alebo si môžeme zvoliť kúpiť tzv. shell pack, ktorý obsahuje iba bicie a nevyhnutný základný hardware (držiaky na tom tomy a nožičky na floor tom). Všetko ostatné si v tomto prípade musíme dokúpiť zvlášť.

 

ELEKTRONICKÉ BICIE

Sú alternatívou akustických bicích nástrojov. Ich hlavná výhoda spočíva v tom, že cvičiť a hrať môžete kedykoľvek bez toho, aby ste rušili svoje okolie, hlavne susedov :-). Základ tvoria pady, ktoré nahrádzajú bubny a majú v sebe zabudovaný snímač, ktorý zachytáva úder paličky do zvukového modulu.

Zvuky elektronických bicích si vychutnáte len s použitím slúchadiel alebo prepojením s aktívnym reproboxom. Navyše sa do nich dá zapojiť externý prehrávač ako napr. mp3 či dokonca smartfón, a tak môžete hrať do rytmu akejkoľvek pesničky!

Najznámejší výrobcovia elektronických bicích sú Roland , Alesis a Yamaha.

Ďalšia ich obrovská výhoda je, že sa nikdy nerozladia :-)

 

PERKUSIE

Sú zväčša jednoduchšie hudobné nástroje. Mnohé sú vhodné aj pre najmenšie deti v škôlkach, pri ktorých sa deti začínajú zoznamovať s hudbou. Vedia si s nimi samé tvoriť jednoduchý rytmus pesničky. Zaujímavým perkusným nástrojom sú trúbky Boomwhackers. Sú vhodné najmä pre deti, ktoré si s nimi užijú veľa zábavy.

Dnes je na trhu obrovské množstvo perkusií, ako napr.: Cajon, Maracas, Bonga, Djembe, Conga, Tamburíny, Xylofóny, Triangle...

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia