Kategórie
 
 
 
 
 

ELIXIR ako struny na celý život

Firma Elixir Strings vznikla v roku 1995. Zaujímavosťou je, že napriek tomu, že dnes firma patrí medzi najznámejšie značky na výrobu strún, pôvodne mali v úmysle venovať sa niečomu inému - káblom typu push-pull. Avšak, ako to býva zvykom, pár pokusov vypálilo a Elixir dnes vyrába celosvetovo známe struny na takmer všetky strunové nástroje. 

Skúšali niekoľko látok, ktorými potierali struny a skúšali ich účinnosť. Strunám menili povlaky, skúšali látky ako nylón, polyuretán a dokonca aj drahé kovy. Avšak všetky pokusy zlyhávali v poskytovaní skvelého tónu a dlhej životnosti. Ich nádeje nikdy neumierali a tak sa vydali do laboratória, kde skúmali ich obľúbené gitarové struny, aby zistili a stanovali štandard ideálnej zvukovej kvality. Vyvinuli vlastné zariadenie pre testovanie trvanlivosti strún. Začal vývin prvých návrhov strún, ktoré posielali na testovanie gitaristom po celom svete. Zdĺhavý proces vyústil do prvých konečných prototypov Elixir Strings, ktoré dokonca zvládli ten najťažší test, a to sluch hudobníkov. 

Od tej doby firma Elixir zaručene vylepšila technológiu strún a doviedli ich do dokonalosti. Dnes poskytujú kombinácie originálnych poťahov POLYWEB Coating a ultra tenkých strún NANOWEB Coating pre akustickú, elektrickú a rovnako pre basovú gitaru, mandolínu či banjo. Každý typ struny vytvára iný pocit hrania, inú zmes pocitov melódií, avšak všetky sú variácie tej istej myšlienky, a to: Mikroskopicky tenký polymérny povlak, ktorým je potiahnutá každá struna, aby ju ochránil pred koróziou, nečistotami, bez toho, aby sa akokoľvek dotkla s kritickou oblasťou medzi vinutiami, kde sa nachádza ,, kritická zóna“ tónu, kde sa zároveň všetky dokonalé tóny rodia. 

Z tohto a mnohých ďalších dôvodov sa Elixir Strings stretli s hudobníkmi po celom svete. Či už hráte pre seba, pre arénu plnú fanúšikov, firma zaručuje, že váš tón vydrží dlhšie ako akákoľvek iná struna. To v skratke znamená, že ak si kúpite pár sad strún Elixir, občas ich vymeníte, môžete im veriť, že vás nezradia bez ohľadu na to kde hráte, za akých okolností alebo pred akým publikom.

Toľko k samotnej firme Elixir Strings, ich histórií a samotnej myšlienke výroby a teraz sa poďme bližšie pozrieť na to, čo nám naozaj ponúkajú a čím nás chcú ohúriť. 

AKUSTICKÁ GITARA

Začnime asi pravdepodobne najväčšou klasikou v gitarovom svete, a to akustickou gitarou. Pre ňu je na výber z radu Elixir strún nespočetné množstvo variácií s rôznym výberom technológií a hrúbok, kde všeobecne označujeme 10-najtenšie až po 13-najhrubšie struny. V zásade platí, že čím hrubšia struna, tým krajší zvuk :-) 

PHOSPHOR BRONZE WITH NANOWEB COATING (fosfor a bronz s nanoweb povrchom)

V škále medzi teplým a veľmi jasným (ostrým, čistým) zvukom sa tieto struny nachádzajú približne v strede. Dokážeme ich nájsť v týchto hrúbkových variáciách:  

80/20 BRONZE WITH NANOWEB COATING (bronz s nanoweb povrchom)

Tieto struny radíme v škále do zvukovo veľmi jasných a ostrých. Túto skupinu nájdeme v hrúbkach:

80/20 BRONZE WITH POLYWEB COATING (bronz s polyweb povrchom)

Túto skupinu radíme do opačného pólu ako predošlé, a teda ako zvukovo veľmi teplé struny. Hrúbky sa nachádzajú v číslach: 

Pri akustickej gitare nájdeme aj sady strún v takzvaných 3-packoch, ktoré vychádzajú aj cenovo výhodnejšie. Samozrejme, asi aj pohodlnejšie. Nemusíte kôli každej sade behať do obchodu, aj keď vás tam, samozrejme, veľmi radi uvidíme :-) 

ELEKTRICKÁ GITARA

Pri elektrickej gitare struny zohrávajú veľmi dôležitú úlohu. Prenos rezonancie cez struny až do zosilňovacieho zariadenia, preto sa kvalitné struny považujú za alfu a omegu kvalitnej hry. Samozrejme, nejde len o kvalitu zvuku samotnú, ale aj o výdrž strún, a teda ich životnosť.

NICKEL PLATED STEEL WITH NANOWEB COATING (poniklovaná oceľ s nanoweb povrchom) 

Tieto struny sa už na mnohokrát spomínanej škále pohybujú do mierne ostrejšieho zvuku. V tejto skupine sa nachádza aj najširšia škála hrúbok, a teda by sa dalo povedať, že práve tieto struny patria medzi najpoužívanejšie.

NICKEL PLATED STEEL WITH POLYWEB COATING (poniklovaná oceľ s polyweb povrchom)

Struny sa radia do mierne teplejšieho zvuku v hrúbkach:

NICKEL PLATED STEEL WITH OPTIWEB COATING (poniklovaná oceľ s optiweb povrchom)

Skupina strún má veľmi jasný, ostrý zvuk v hrúbkach:

Pri elektrických gitarách elixir opäť ponúka aj balenia 3 sad (3-pack). 

BASOVÁ GITARA

Pri basgitarách (elektrická 4-strunová basgitara) Elixir opäť ponúka tri skupiny strún s rôznym orientovaním zvuku.

NICKEL PLATED STEEL WITH NANOWEB COATING (poniklovaná oceľ s nanoweb povrchom)

Skupina strún má veľmi teplý zvuk v týchto hrúbkových variáciách:

STAINLESS STEEL WITH NANOWEB COATING (nerezová oceľ s nanoweb povrchom)

Farba zvuku týchto strún je mierne ostrejšia, jasnejšia a nájdeme ich v týchto hrúbkach:

  • 4-String Light, Long Scale .045 - .100 
  • 4-String Light/Medium, Long Scale .045 - .105 
  • 4-String Medium, Long Scale .050 - .105 
  • 5-String Light, Long Scale .045 - .130 
  • 5-String Light/Medium, Long Scale .045 - 0.135 
  • Single .125 L 
  • Single .130 L

80/20 BRONZE WITH NANOWEB COATING (bronz s nanoweb povrchom) 

Táto skupina má vysoko jasný zvuk a nachádza sa len v jednej hrúbkovej relácií:

  • 4-String Acoustic Light / Long Scale .045-.100

 

Značka Elixir vyrába, ako bolo už spomenuté aj struny na banjo, mandolínu a rovnako sa venujú aj výrobe kusových strún rôznych variácií. 

Bezpochyby môžeme povedať, že pre každého gitaristu (alebo hráča na strunovom nástroji) je dôležitou výbavou sada kvalitných strún, na ktoré sa môže spoľahnúť v akejkoľvek umeleckej situácií. Myslíme si a pevne veríme, že Elixir je značkou, ktorá určite splní všetky vaše očakávanie od dostupných, kvalitných strún a ich dlhej životnosti. 


ZDROJ:

Elixir Strings. About us. Dostupné zo zdroja: https://www.elixirstrings.com/about-us

Elixir Strings. Dostupné zo zdroja: https://www.elixirstrings.com/

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia