Kategórie
 
 
 
 
 

PRS SE 245 a PRS CE 24 TG

Prvý nástroj PRS,

rady CE, vyznačujúci sa okrem iného skrutkovaným uchytením krku, vyrobila značka Paul Reed Smith v roku 1988. Aj po viac ako tridsiatich rokoch zostávajú gitary z tejto kolekcie jednou z hlavných sérií značky, do ktorej pribudla elegantná verzia CE 24 v laku Tampas Green. Zároveň s týmto nástrojom prichádza na trh tiež finančne prívetivejšia novinka v podobe modelu SE 245 z produkcie moderne vybavené továrne v indonézskej Surabayae, ktorú spoločnosť PRS otvorila v minulom roku.

CE 24 disponuje tradične tvarovaným mahagónovým korpusom s topom tvoreným dvoma doskami plamienkového javora. Z javorového dreva je vyrobený aj krk sa subtílnejším profilom Pattern Thin, kombinovaný s palisandrovým hmatníkom o výmere 10 palcov osadeným 24 jumbo pražcami, "vtáčími" intarziami polôh a orechom širokými 42.8 mm.

Prenos signálu zabezpečuje dvojica humbuckerov PRS 85/15 ovládaných trojpolohovým switchom, spoločnou hlasitosťou a tónovou clonou s integrovaným push / pull prepínačom pre rozopínanie cievok. Niklovaný hardware pozostáva z osvedčeného typu vibrata so šiestimi kotviacimi skrutkami a odľahčených uzamykateľných strojčekov PRS LML.

SE 245 nezaprie inšpiráciu Gibsonom Les Paul, čo okrem línií korpusu potvrdzuje aj mahagónová základňa tela s hornou javorovou doskou potiahnutou dyhou z dvoch plátov výrazne prekresleného plamienkového javora s hustými rokmi. Lepený mahagónový krk ponúka masívnejší profil Wide Fat, na palisandrovom hmatníku nájdeme 22 jumbo pražcov a orech zo syntetickej kosti.

Struny kotvia v jednoduchej, ale plne nastaviteľnej kobylke typu wraparound s mosadznými kameňmi, do hlavice sú usadené celokovové firemné mechaniky a hardware má niklovaný povrch. Elektroniku tvoria dva humbuckery PRS 245 "S" schopné pokryť široké spektrum zvuku od decentných čistých partov s precíznym atakom až po agresívne high-gain. Ovládanie s trojpolohovým páčkovým prepínačom, samostatnými hlasitosťami a tónovými clonami ctí koncepciu Les Paulovi.

 


ZDROJ:

Leon, Nové modely PRS SE 245 a CE 24 TG. In: Frontman [online článok]. 2020-02-23. Dostupné zo zdroja: https://frontman.cz/nove-modely-prs-se-245-ce-24-tg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia