Kategórie
 
 
 
 
 

Recenzia na piano GEWA UP 400

Recenzia na piano GEWA UP 400

Nie tak celkom známa značka na Slovensku s názvom GEWA pôvodom z Nemecka prišla s dokonalým kusom nástroja. Na trhu sa objavilo piano, ktoré dokáže vyraziť dych ako lajkovi, tak profesionálnemu klaviristovi. Reč je o piane UP 400, ktoré búra všetky dovtedy nemožné funkcie digitálnych klavírov.

Samozrejme, medzi stále znaky bezpochybne patrí elegantný dizajn, dokonalá nemecká kvalita spracovania, farebná variácia čiernej, hnedej a bielej. Avšak teraz sa pôjdeme pozrieť na iné, skôr technologické vychytávky a znaky, ktoré nás tak nadchli.

intuitívne dotykové užívateľské rozhranie

    UP 400 prišla s novinkou, a to s malou dotykovou obrazovkou umiestnenou na ľavej strane vedľa klávesov. Znamená to koniec vytŕčajúcim gombíkom, rôznym tlačidlám a nastaveniami rozmiestnenými po všetkých stranách klaviatúry. Zakomponovaná jemná, takmer neviditeľná dotyková obrazovka určite posunula dovtedy samozrejmé technologické vybavenie každého digitálneho piana. 

laboratórium na klavíri

    Piano UP 400 obsahuje nástroje na vlastné prispôsobenie každého tónu. Dokážete si nastaviť zvuky, šumy, rezonancie, silu pedálov a mnoho ďalších vecí podľa vlastných predstáv, ktoré zmenia hru na dokonalú hru s autenticitou. 

granded hammer drevená klaviatúra “Concert Pianist” s vyvážením Ivory Touch povrchom

    Kladivková mechanika a drevenný povrch jednotlivých klávesov sa postarajú o perfektne pohodlnú hru. Môžme povedať že nová technológia “ivory touch”, teda inak povedané, zónové vyváženie týchto drevených klávesov slonovinovým povrchom sa zaslúžia na veľmi elegantom, prirodzenom a drahom pocite hrania.

funkcia nahrávania, metronóm, vrstvenie

    Metronóm dnes už pri digitálnom piane pravdepodobne nikoho nezaskočí. Podobne tomu je aj s nahrávaním vlastných klavírnych nahrávok. Avšak ako novinku pri tomto modeli môžme považovať funkciu navrstvenia až troch zvukov. Samozrejmosťou ostáva individuálne nastavenie všetkých týchto spomenutých možností. Jednoducho sa zdá, že s novým modelom UP 400 nie je nič nemožné.

 dve grand piana a jeden nástroj

    V Gewe UP 400 sa teraz nachádzajú dve najslávnejšie grand piana, a to Hamburg Grand a Vienna Grand, dajú sa medzi sebou prepínať, nastavovať a, samozrejme, je len na umelcovi, ktorému z nich dá prednosť.

3D zvuk

    Každý si vie predstaviť klasicky nadizajnovaný a v podstate ukrytý reproduktor v digitálnom piane. UP 400 si, ale povedala, že niekedy by bolo celkom cool, aby reproduktory boli vidieť. Preto to opäť necháva na klaviristovi, aby si sám vybral štýlové prevedenie vlastného profesionálneho piana. Ak padne rozhodnutie na zviditeľnenie reproduktorov a teda o tzv. 3D grand piano zvuk, dajú sa zviditeľniť odkrytím časti priamo nad klaviatúrov - nad rukami klaviristu a tiež nad pedálmi, teda pri nohách. Vytvorí to efekt naozaj pôsobivý, to sa musí uznať.

kalibračný nástroj

    Ak vás doteraz nestihlo nič ohromiť, možno to bude práve kalibračný nástroj, ktorý nás opäť presviedča o dokonalom prispôsobení indiviuálnych potrieb každého profesionálneho klaviristu. 

    Kalibrácia umožňuje dokonale prispôsobiť každú klapku na klaviatúre. 

grand piano okolitá simulácia

    Možno je už len čerešničkou na torte a je mi jasné, že to nie je dôvod, pre ktorý by každý okamžite po takomto piane siahol, ale keď už, tak už. A tvorcovia UP 400 sa rozhodli tento nástroj posunúť až do hraníc dokonalosti. Preto taká drobnosť, ako napríklad zvuk stláčania pedálov identický s tým, ako by znel na originálnom Grand piane je snáď drobnosť, ktorú už nikto nerieši.

rozšírené spojenie a kompatibilitta

    Bluetooth, USB, MIDI, AUX..

Aby sa v dnešnej dobe nedal telefón spárovať s akýmkoľvek zariadením je naozaj na smiech, takže len pre čisto holý fakt, GEWA s tým nemá najmenší problém. 

Rovnako môžte svoje podklady a súbory prehrávať cez MP3 alebo USB. Medzi ďalšie samozrejmé vstupy patria MIDI in/out, USB to host, USB to device, AUX in/out a istotou ostávajú aj vstupy pre slúchadlá, a to hneď dvakrát.

formality

    Vonkajšia forma a teda stavba celého piana pozostáva aj z krytu na klaviatúru v klasickom “GEWA” dizajne. Piano má tri pedále, 256 polyfónií, simuláciu rezonancie strún a mnoho iných drobných samozrejmostí.

Jeho rozmery sú D x H x V v mm: 1466 x 450 x 953 a ak vás zaujíma aj jeho hmotnosť je to 70 kg. 

Myslím, že som vyčerpala všetko ako dokázať a presvedčiť vás o dokonalosti tohto nástroja! 

Piano GEWA UP 400, je teda nástroj pre profesionálneho klaviristu, umelca alebo skladateľa, ktorý dokáže všetky tieto jeho vlastnosti a rozšírené možnosti využiť a oceniť. Nepoprierateľne je to zložitý nástroj s množstvom rozšírených funkcií, ktoré sa treba naučiť ovládať, a preto UP 400 očakáva pripravenosť svojho spoluhráča a jeho vybavenosť aspoň základnými skúsenosťami. Aj keď, žiadneho začiatočníka by od neho určite nevyháňali :-) 


Zdroj čerpania môžete nájsť tu: VIDEO GEWA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia