Kategórie
 
 
 
 
 

Zildjian: od sultána až na rockové pódia

Ak sa nejaký výrobca hudobných nástrojov môže pochváliť skutočne dlhou históriou, je to bezpochyby firma Zildjian. Skúsme sa teraz zoznámiť trochu s jej súčasnosťou a hlavným výrobným portfóliom.

 

Výrobou činelov a gongov pre osmanské vojenské jednotky, ktoré používali dychové a bicie nástrojov ako pri volaní do bitiek, tak pre rozveselenie osmanských panovníkov, sa síce začala písať dlhá a slávna história firmy Zildjian, ale my sa presunieme v čase do prvej polovice 20. storočia . V roku 1910 utiekla veľká časť rodiny, na čele s vtedajšou hlavou firmy, Avedis III, kvôli napätej politickej situácii z Turecka do USA.

V roku 1928 začala rodinná firma opäť naplno fungovať v Massachusetts a načasovanie nemohlo byť lepšie. O hudobnú svetovládu sa začal hlásiť jazz a s príchodom jazzových orchestrov, big bandov i malých komb sa úlohy bicích súprav sa dostávali čím ďalej viac do popredia záujmu. Avedis III sám aktívne vyhľadával jazzových bubeníkov a ponúkal im svoje výrobky. Jedným z oslovených bol aj neskôr veľmi preslávený Gene Krupa, ktorý s firmou Zildjian zahájil dlhoročnú spoluprácu.

Avedisové činely rýchlo získavali ohlas a používal ich rad slávnych bubeníkov. Firma prosperovala predovšetkým vďaka tomu, že dokázala pružne reagovať nielen na pripomienky a požiadavky bubeníkov, ale aj na meniace sa hudobné trendy. Keď v šesťdesiatych rokoch minulého storočia zachvátila svet vlna "Beatlemania", nemohla si firma priať lepšiu reklamu, než vidieť vlastné činely na stojanoch Ringo Starra, a to aj vtedy megapopulárnej televíznej show Eda Sullivana, čo firme razom zdvojnásobilo objednávky.

V roku 1968 firma otvorila pobočku svojej továrne aj v Kanade a v roku 1977 prevzal opraty firmy syn Armand. Po rozkole s bratom Robertom sa Robert Zildjian odpojil od rodinného podniku a založil si vlastnú, bezpochyby tiež veľmi úspešnú firmu na výrobu činelov Sabian, ktorá mimochodom svoju produkciu začala v spomínanej kanadskej pobočke. Keď v roku 2003 Armand Zildjian zomrel, odovzdal vedenie firmy aj storočné tajomstvo unikátnej zliatiny na výrobu činelov svojim dcéram Craigie a Debbie, ktoré vedú firmu aj v súčasnosti.

Vo výrobnom portfóliu firmy Zildjian samozrejme okrem činelov nájdeme aj pestrú škálu bubeníckych paličiek a mnohých ďalších doplnkov a potrieb pre bubeníkov. Nás však zaujíma predovšetkým to hlavné, čo značku preslávilo, a tým sú jednoznačne činely. Pozrieme sa na základnej rady a pretože firma rozhodne nespí na vavrínoch minulej slávy, tak aj na pár noviniek, s ktorými Zildjian pravidelne prichádza na trh.

Dvojicu najzákladnejších a najznámejších radov činelov, tvoria rady označované písmenami K a A. Mimo tieto rady firma ponúka ešte rady Z, S a exotickú sériu FX, ktorá ponúka najmä efektové činely najrôznejších tvarov a z rozličných zliatin.

ZILDJIAN RADA K

Jedna z najobľúbenejších a najpredávanejších radov činelov Zildjian. Hoci sa veľkej obľube teší najmä medzi hráčmi tvrdších hudobných štýlov, nájdeme činely tejto rady nezriedka aj v sadách jazzových bubeníkov. Ich široká ponuka a pre túto sériu typická nižšia hmotnosť umožňuje robustný zvuk pre hlasné hranie a rovnako aj hru intímnejšieho rázu s jemnými nuansami.

K Constantinople - je zrejme najznámejší podsérie radu K. Celoplošne tepané činely s charakteristicky temnou farbou zvuku. K Custom - modernejší rad činelov, ktorá k temnejšiemu zvuku pridáva typickú suchosť, čo bubeníkom umožňuje technicky pestrejšiu a farebnejšiu hru.

K Zildjian - rad odkazujúci na pôvodné turecké činely, s výrazným, teplým a hlbokým tónom.

K Kerope - ručne tepané činely s autentickým a temným vintage zvukom.

ZILDJIAN RADA A

Druhá najobľúbenejší rad činelov - rada A, ponúka činely so širokým spektrom zvukových farieb a teda aj rovnako širokými možnosťami využitia. Činely série A sa vyrábajú vo veľkej škále hmotností a najčastejšie ich objavíte v bubeníckych setoch z oblasti jazzu, popu, art rocku a najrôznejších fúzií týchto štýlov.

A Avedis - Rad Avedis je reminiscenciou na činely z obdobia 30. až 60. rokov minulého storočia, ktoré sú k vypočutiu v celom rade zásadných hudobných nahrávok z tohto obdobia. Činely sú veľmi muzikálne a sú ošetrené patinovaním, teda pôsobí dojmom roky používaného kusu.

A Zildjian - Všestranné činely, preslávené svojou veľkou obľúbenosťou pri štúdiových nahrávkach. Ich škála siaha od tenkých činelov na jemné nuančie hranie, až po extra ťažké pre rockový ráz.

A Custom - Sústružené činely s lešteným povrchom a jasným, priezračným zvukom. Pre svoju dobrú kontrolu nad preznením sú tiež veľmi vyhľadávané pre štúdiovú prácu.

ZILDJIAN RADA Z

Rad Z je určená predovšetkým začínajúcim či poloprofesionálnym muzikantom, ktorým okrem svojej univerzálnosti, ponúka aj priaznivú cenu pri zachovaní vysokej kvality.

ZBT - Rad činelov ZBT (Zildjian Bronze Tone) poskytuje jasný, brilantný a primerane ostrý zvuk, ktorý sa nestratí na pódiu ani v štúdiu. Povrch činelu je vytvorený kombináciou tepania so sústružením.

Planet Z - Jedna z najlacnejších radov činelov Zildjian, ponúka tiež jasný tón, iba o máličko kratším doznievaním pre lepšiu kontrolu nad zvukom.

ZILDJIAN SÉRIA S

Veľmi moderne znejúci rad činelov z menej obvyklej zliatiny B12 (teda 12% cínu a 88% medi) s jasným, dynamickým a frekvenčne vyváženým zvukom, vďaka čomu nájde uplatnenie v širokej škále štýlov a perfektne sa hodí pre živé aj štúdiové použitie. Povrch dáva dobre vyniknúť stopám po opracovaní tepaním aj sústružením a činelom zároveň prepožičiava otvorený a brilantný tón.

ZILDJIAN RADA FX

Unikátny rad FX ponúka - ako už jej názov dáva tušiť, efektové a špeciálne činely, vďaka ktorým sa stane vaša hra farebnejšia alebo s exotickejším nádychom. Patrí sem nielen všetkým dobre známe "číny" a Splash, ale aj činely dierované a najrôznejšie špirály.

ZILDJIAN NOVINKY

Medzi výrazné novinky v ponuke firmy Zildjian patrí aj tzv. Tiché činely L80 Low Volume, špeciálne vyvinuté pre tiché, domáce cvičenie, pričom pocit z hry je zachovaný, ale hlučnosť činelov je vďaka špeciálnej technológii znížená o 80% oproti klasickým činelom.

Najmodernejšie technológie potom v sebe skrýva novinka s názvom Gen16. Ide o tiché činely s vlastným elektronickým snímaním, pomocou dvoch kondenzátorových mini mikrofónov. Signál potom prechádza cez DCP jednotku, kde je ďalej spracovávaný a kde je pre každý činel pripravených 20 presetov, kam je možné ukladať nastavenie hlasitosti, ale aj niekoľko ďalších parametrov či efektov.

Snímače sú navyše koncipované tak, aby zamedzili spätnej väzbe aj prezvukom z ostatných častí bicej súpravy, čo je ideálne nielen pre nahrávanie, ale aj živé hranie. Činely možno samozrejme využiť ako s akustickou, tak s elektronickou bicou súpravou.

V nedávnej dobe sa niekoľkých inovácií dočkala tiež rad K a to v podobe činelu K Cluster Crash, ktorý okrem špecifickej povrchovej úpravy zaujme nielen svojím typicky temným zvukom, ale predovšetkým rýchlym, trieštivým atakom a vďaka svojej tenkosti aj nízkou váhou.

Dizajnovo sa k činelu K Cluster Crash viaže aj ďalšia novinka, hi-hat K Zildjian Sweet a bez povšimnutia iste neostane ani dierovaný činel K Custom Special Dry Trash Crash, ktorý ponúka moderný, suchý a super rýchly atak a osobitý zvuk.

Ako vidno, firma Zildjian nepotrebuje žiť len sa svojej dlhoročnej tradícii a stále sa snažia prichádzať s novinkami, ktoré nielenže obohatia jej výrobné portfólio, ale navyše dávajú aj zmysel.

 


ZDROJ:

Stanley, Zildjian: od sultána až na rocková pódia. In: Frontman. [online článok]. 2019-08-29. Dostupné zo zdroja: https://frontman.cz/zildjian-od-sultana-az-na-rockova-podia-0

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia