Kategórie
 
 
 
 
 

Akordeón nahradí celú kapelu. Vyberte si ten správny pre vás

Čo je akordeón? Tento nástroj si nemôžete pomýliť s ničím iným nielen vďaka typickej konštrukcii. Akordeón je fenomenálny inštrument, ktorý okamžite zaplní celú miestnosť. Kombinuje univerzálnosť klavíra s kompaktnosťou gitary. Zahráte na ňom doprovod a taktiež si doň efektne zasólujete. A čo je najlepšie - vystačíte si pri ňom sám. Ponuka akordeónov však môže byť mätúca. Aký akordeón je pre vás ten pravý?

cerveny akordeon edur
 

Prečo práve akordeón?

Akordeón či ľudovo “harmonika” predstavuje univerzálny nástroj vďaka širokej škále možností hrania. Klaviatúra na pravej strane nám umožňuje hrať jednotlivé tóny, rozklady akordov, stupnice či harmónie. Vďaka klávesom zahráte prakticky akúkoľvek melódiu. K tomu si viete urobiť doprovod pomocou basov na ľavej strane nástroja. Tým dostanete harmonický i melodický nástroj, ktorý sa ľahko prenáša a v prípade absencie iných nástrojov pokojne nahradí celú kapelu. Je ako malý organ do kufra.

 

Akordeón pre začiatočníkov - na veľkosti záleží

Pri výbere akordeónu musíme v prvom rade hľadieť na jeho vybrané parametre. Akordeóny sa totiž od seba líšia niekoľkými vlastnosťami, ako veľkosťou, počtom basov či registrov, v neposlednom rade i samotným typom. V zásade platí pravidlo: čím menší akordeón, tým jednoduchšia hra naň. Tú istú zásadu využijeme i pri počte klávesov, resp. gombíkov - menej znamená ľahšie.

Základným kritériom, ktorým odlišujeme jednotlivé akordeóny, je tzv. počet basov. Basy sa ukrývajú pod gombíkmi na ľavej strane nástroja. Čím vyšší počet ich máme k dispozícii, tým bohatší doprovod dokážeme na konkrétnom akordeóne zahrať. Počet basov je vyjadrený počtom gombíkov; toto číslo zvykne byť uvedené i v názve akordeónu, ako napríklad pri modeli Hohner Bravo II 48 red. Práve číslo 48 v názve nám napovedá, že na ľavej strane nástroja nájdeme 48 gombíkov predstavujúcich basy. 

 

Zjednodušene môžeme povedať, že čím ste pokročilejší hráč, tým viac basov budete potrebovať. Ak ste začiatočník, vystačíte si s akordeónom do 60 basov. Pre deti postačí i zmenšený, 32-basový akordeón

Ak vám nie je jasné, čo tie gombíky a basy majú vlastne znamenať, zhliadnite video tu.

Pri výbere akordeónu pre začínajúceho hráča musíme hľadieť i na pravú stranu nástroja - tam, kde sa nachádzajú klávesy. Áno, to je presne tá časť akordeónu, ktorá vám pripomenie klavír. Ak máte zo ZUŠky natrénované etudy z hodín klavíra, tu ich využijete. Podobne ako pri basoch, sledujeme i počet kláves. Menšie harmoniky do 48 basov spravidla ponúkajú menšie klávesnice s rozsahom do dvoch oktáv, ako pri tomto modeli. Ak očakávate širší diapazón tónov, odporúčame siahnuť po akordeóne z vyššej rady.


 

Akordeón pre pokročilých hráčov

Cítite sa medzi klávesami a basmi ako doma? Dobrá správa - máme akordeón i pre skúsených hráčov. Akonáhle už máte svoju dávku piesní odohraných, vašu túžbu po kvalitnej hre splní jeden z našich profesionálnych modelov akordeónu.

 

Ak trénujete na vystúpenie skladby so zložitejším doprovodom, pri ktorom vám nepostačí “ľudovková” harmónia, odporúčame siahnuť po modeli s 80 basmi a vyššie. Pri kúskoch z vyššej rady si všímame i počet registrov resp. hlasov, ktorých počet sa v tejto cenovej hladine spravidla pohybuje od piatich a vyššie. Každý hlas predstavuje inú farbu tónu a ich vyšší počet znásobuje univerzálnosť vášho nástroja. Všimnite si zmenu registra počas hrania na tomto videu

 

Najväčší virtuózi môžu siahnuť po nástrojoch s najvyšším počtom hlasov a basov, ako 96 či dokonca 120, zoradených v šiestich radoch gombíkov.  

 

Typy akordeónov

Opísaný typ akordeónu s klávesami a basmi je iba jedným z možných variantov tohto nástroja. 

 

Ak nie ste fanúšikom klávesov, môžete si zvoliť jeden z tzv. gombíkových akordeónov. Presne tak - miesto klaviatúry máte gombíky na oboch stranách. Tento typ akordeónu sa považuje za pokročilejší, keďže orientácia v gombíkoch môže byť pri zložitejších melódiach náročnejšia. Preto sa vyhotovuje predovšetkým vo vyšších radách s 80 basmi a vyššie. Pri hľadaní toho pravého akordeónu sa pri tomto type akordeónov môžete stretnúť i s označením chromatické akordeóny (to prvé slovo sa dá preložiť do laičtiny ako “obsahujúci všetky tóny).

 

Medzi gombíkové akordeóny radíme i diatonické akordeóny. Tie majú o poznanie menej gombíkov než ich chromatickí bratia - gombíky na tomto type harmoniky totiž predstavujú tóny v konkrétnej tónine (na rozdiel od chromatických, ktoré obsahujú všetky tóny). Diatonické akordeóny sú tým pádom ladené do určitých stupníc, ako napríklad tento model s tóninami G-C-F. Vďaka tomu sa na nich hrá jednoduchšie, nevýhodou je však menšia univerzálnosť práve kvôli špecifickému ladeniu. Medzi diatonické harmoniky patrí i slávna heligónka.

 

 

Príslušenstvo pre akordeón

Prenosné hudobné nástroje si spravidla vyžadujú dva základné typy príslušenstva - puzdro a popruh. Akordeón je relatívne ľahko prenosný nástroj, má však svoju veľkosť, váhu a predovšetkým hodnotu - nechcete predsa, aby sa zlým zaobchádzaním poškodil. Preto vám odporúčame zaobstarať si kvalitné puzdro na akordeón. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia