Kategórie
 
 
 
 
 

Aký gitarový set je vhodný pre začiatočníkov?

Začínate hrať na gitaru? Skvelá voľba! Aké príslušenstvo pre gitaru budete potrebovať? Akustická gitara si nevyžaduje takmer žiadnu dodatočnú výbavu. Elektrická gitara či basgitara je iný prípad: na jej rozozvučenie budete potrebovať niekoľko predmetov navyše. Ak ich chcete mať všetky pokope a zároveň ušetriť, odporúčame zakúpiť si gitarový set. Čo takýto set obsahuje a ako si vybrať ten správny? 

gitarovy set

Ak ste sa rozhodli ísť v šľapajách rockových hviezd ako Keith Richards či Eddie Van Halen, elektrická gitara bude vaším verným partnerom. Môžete si ju zaobstarať ako gitarový set, ktorý okrem gitary obsahuje základné príslušenstvo pre hranie na gitaru. Nemusíte tak tráviť zbytočný čas v hudobninách či v katalógu produktov e-shopu - všetko potrebné k hre na gitaru vám príde domov v jednej krabici. 

 

To najdôležitejšie v gitarovom sete - gitara

Posvieťme si najprv na samotnú gitaru, ktorý ponúkame v súprave s príslušenstvom. Ako prvý krok by ste sa mali rozhodnúť, o aký model gitary máte záujem. Je to podobne ako pri výbere auta: vyberáte si ho podľa dizajnu, farby, ale tiež podľa toho, kde s ním plánujete jazdiť. Gitarový set E-Gitara RC-100 pack od výrobcu GEWA ponúka jeden z najobľúbenejších modelov elektrickej gitary - Stratocaster. Na tomto modeli hral i slávny Jimi Hendrix. Je to “základná” rocková gitara vhodná pre začiatočníkov vďaka nízkemu dohmatu strún a príjemného tvaru krku.

Ak hľadáte zaujímavejší dizajn, model Les Paul alias LP je kombináciou rockovej klasiky a menej typického tvaru gitary, Eric Clapton by vám o ňom vedel rozprávať. Chcete naozaj vyniknúť? Odporúčame gitarový set z vyššej rady s gitarou typu SG a buďte ako Tony Iommi z legendárnej kapely Black Sabbath. Ak vás nelimituje rozpočet, zvážte i kúpu modelu LP od výrobcu Washburn

 

Vyberte si správne gitarové kombo a príslušenstvo

Druhou najdôležitejšou položkou je gitarový zosilňovač, ktorý tiež poznáme pod názvom gitarové kombo. Práve do neho zapojíte gitaru a môžete zahrať prvý akord. Na domáce cvičenie vám postačí kombo s výkonom 10-15 wattov. Ponúkame začiatočnícky set od firmy Cort s kombom a prepájacím jack-jack káblom. Ak hľadáte cenovo dostupnejšiu sadu, odporúčame set od výrobcu Jay Turser, ktorý okrem komba a kábla obsahuje i ďalšie príslušenstvo, ako gitarový popruh, obal na gitaru či ladičku. 

 

Gitarové sety obsahujú rôzne príslušenstvo. Nevyhnutným vybavením je gitara a puzdro, k nim spravidla dostanete kombo a kábel. I tento základný set vám postačí na domáce hranie. Čo ak chcete napríklad skúšať s kapelou v skúšobni či hrať na koncerte? V takom prípade budete potrebovať gitarový popruh, resp. gitarový pás, aby ste si gitaru mohli zavesiť na plecia. Pri hre na gitaru sa taktiež nezaobídete bez ladičky či trsátka. Všetky vymenované kusy príslušenstva obsahuje cenovo mimoriadny výhodný gitarový set od spoločnosti GEWA, ktorý navyše obsahuje i sadu strún značky Fire & Stone. Výrobca Washburn ponúka gitarový set vyššej rady s rovnakým vybavením, miesto strún však ponúka výukové CD pre začínajúcich gitaristov. Firma SX ponúka súpravu pre začiatočníkov bez komba, zato však káblom jack-jack, štipcovou ladičkou, gitarovým pásom, sadou trsátok a obalom na gitaru. 

 

Začiatočnícke sety pre basgitaristov

Pri elektrických gitarách samozrejme nemôžeme vynechať ani basgitaristov. V prípade basovej gitary musíme myslieť na obdobné záležitosti, ako pri kúpe gitary - zosilňovač (kombo), puzdro, pás na basgitaru, ladičku či trsátka (pozor! debata, či sa na basgitare má hrať výlučne prstami alebo je prípustné i trsátko, je stará ako basgitara samotná).

Našťastie máme v ponuke set od firmy Gewa, ktorý ktorý obsahuje všetky vymenované kusy príslušenstva. Po obdržaní tejto sady stačí len vybaliť basgitaru, zapojiť ju do pribaleného komba, zavesiť si ju na ramená a môžete trénovať prvé basové linky. Na začiatok skúste napríklad túto klasiku od White Stripes

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia