Kategórie
 
 
 
 
 

Chcete univerzálny hudobný nástroj? Vyskúšajte klávesy

Klávesy sú nástroj, ktorý nemá hraníc: klávesnica v kombinácii s desiatimi prstami vašich rúk umožnia zahrať prakticky čokoľvek. Klavíristi by mohli namietať, že predsa klavír je ten najuniverzálnejší nástroj. Klávesy, alebo tiež keyboard, však kombinujú všestrannosť klavíra a zároveň vám ponúkajú nedozierne možnosti nastavenia zvuku a doplnkových funkcií. Vďaka umelej konštrukcii klávesov je hra na ne jednoduchšia a prístupnejšia nielen pre začiatočníkov. Ako si vybrať ten správny keyboard?

S dynamikou či bez dynamiky?

V prvom rade sa musíme rozhodnúť, či uprednostníme klávesy s dynamikou či bez dynamiky. Dynamické klávesy, podobne ako klavír, reagujú na silu stlačenia klávesu a prispôsobujú mu hlasitosť a charakter zvuku. Klávesy bez dynamiky “hrajú rovnako” bez ohľadu na silu úderu, čo môžu oceniť predovšetkým klávesáci-začiatočníci. Klávesy s dynamikou môžu vďaka citlivosti na silu úderu poslúžiť ako tréning pre neskorší prechod ku klavíru

 

Z ponuky keyboardov bez dynamiky si môžete vybrať napríklad model od značky CASIO, ktorý ponúka klávesnicu v rozsahu 5 oktáv, prípadne cenovo dostupnejší model od výrobcu Kurzweil.

Pre úplných nováčikov máme na sklade i rozsahom menšie klávesy, ako napr. 3,5-oktávový model CASIO SA-78, resp. 2,5 oktávy v modeli SA-46

 

Bohatá zvuková škála klávesov

Ak ste sa rozhodli pre klávesy s dynamikou, vašu pozornosť môžete upriamiť na ostatné parametre pri výbere keyboardu. Výhoda elektronických nástrojov spočíva predovšetkým v skutočne širokej palete zvukov a možností, ako zvuk upravovať podľa vašich predstáv. 

Jedným z kľúčových kritérií je množstvo zvukov resp. registrov, ktoré konkrétny keyboard ponúka pri hraní. Napríklad model KURZWEIL Keyboard KP110 ponúka až 653 rozličných zvukov, ktoré si môžete nastaviť ako zvuk vašich klávesov. Keyboard strednej triedy Korg PA 600 ponúka až takmer neuveriteľných 1014 rôznych zvukových zdrojov, ktoré môžete rozozvučiť stlačením kláves. Jeho high-endový brat Korg PA 700 rozširuje túto paletu ešte o ďalšie registre s konečným číslom 1700, vrátane akustických či orchestrálnych inštrumentov.


Klávesy ako nahrávacie štúdio

Moderné klávesy sa dajú využiť mnohými spôsobmi. Medzi ne patrí i nahrávanie vlastných stôp či skladieb. Ak máte ambíciu skladať vlastnú hudbu, zistite si pred kúpou keyboardu možnosti zapisovania hudby prostredníctvom vášho nástroja. 

 

Model KURZWEIL KP120 A ponúka nahrávanie prostredníctvom päťstopového rekordéra, ktorý môžete použiť na na nahrávanie a aranžovanie vlastnej skladby. Pri nahrávaní aranžmánu máte možnosť využiť i niektorých z 130 automatických doprovodov v rôznych hudobných žánroch, do ktorých môžete nahrať vlastnú stopu. Môžete ich tiež usporadúvať do slučiek či sekvencií podľa vlastného želania.

 

Keyboard tiež ponúka možnosť využitia MIDI stôp, ako aj pripojenie rôznych MIDI kontrolérov či sustain pedálu. Ak plánujete využiť aj USB zariadenia, siahnite po modeli z vyššej rady KURZWEIL keyboard KP200

 

Prehrávanie skladieb, či už vo formáte MIDI alebo mp3, môžete využiť nielen na nahrávanie, ale tiež na jamovanie do hudobného podmazu či samotné prehrávanie hudby. 


Doplnkové funkcie keyboardu

Širokú paletu zvukových registrov dokážete obohatiť o tzv. zvukové efekty, ktoré dodajú vášmu zvuku ešte zaujímavejšiu farbu. Už cenovo dostupný model KURZWEIL Keyboard KP100 obsahuje základné efekty ako chorus, reverb, ekvalizér či známe koliesko na ohýbanie tónu Pitch/Bend. Typ KURZWEIL keyboard KP200 ponúka širšiu škálu efektov, ako flanger, phaser, wah či distortion.

Ak hľadáte keyboardový set i so stojanom so slúchadlami, v ponuke máme Korg Keyboard EK-50 L SET s výkonnými reproduktormi na domáce cvičenie či koncertovanie bez nutnosti zapájania dodatočnej zvukovej aparatúry.

Suma sumárum: nevnímajte keyboard iba ako nástroj. Nielen modely z vyšších rád vám okrem samotného hrania ponúknu aj možnosť nahrávania, prehrávania či aranžmánu skladieb s využitím množstva vstupov a výstupov. Z klávesov sa stáva malý hudobný počítač či dokonca kompaktné nahrávanie štúdio s nekonečnými možnosťami pretvorenia skladieb podľa vášho gusta. Inými slovami - ide o skutočne univerzálny nástroj so všestranným využitím. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia