Kategórie
 
 
 
 
 

GITARA a všetko čo o nej potrebujete vedieť

Určite nemusím len hádať, ak poviem, že snáď neexistuje niekto, kto by ani len okrajom nevedel čo je to gitara alebo na čo slúži. V prvom rade, aby bolo každému tento fakt jasný, gitara sa radí medzi tie, ktoré sú väčšinou prvou voľbou každého, kto sa snaží s nejakým nástrojom začať, poprípade sa naň aj naozaj naučiť hrať. Preto mi nezostáva nič iné, len vám tento nástroj predstaviť, a to pekne so všetkým, čo k tomu patrí. V prvom rade by možno bolo dobré poznať aké všetky druhy a následne aj možnosti pri gitarách existujú. 

 

ZÁKLADNÉ ROZDELENIE

Klasické gitary

    Inak nazývané aj “španielky”, sú väčšinou gitary s nylonovými strunami, ktoré sa vyžadujú hlavne pre žiakov v základných umeleckých školách. Ich zvuk nie je zvyčajne nijak výrazný, ale vďaka nylonovým strunám, tu nedochádza k bolestivému hraniu - bolesť brušiek prstov, čo u začiatočníkov býva veľmi častým problémom.
    Ako už bolo spomenuté, klasické gitary sú vhodné pre začiatočníkov, ale teda hlavne pre menšie deti, pretože tieto gitary majú aj najširšiu ponuku veľkostí spracovania. Pre úplne najmenšie deti (do 8 rokov) to môžu byť 1/4 alebo 1/2 gitary, pre väčšie deti (do 12 rokov) poslúžia 3/4 a pre deti nad 12 rokov sa kľudne môže vybrať už celá 4/4 gitara. Samozrejme, tu je dôležité dbať aj na výšku a celkovú stavbu dieťaťa, pretože tieto čísla sú len orientačné. Dieťa by si malo gitaru prirovnať k telu, prípadne si ju uchopiť. Preto sa pre deti gitary najlepšie kupujú v kamenných predajniach, kde si to môžete všetko vyskúšať a prirovnať. Prípadne dostanete aj odborné rady ak by vám nebolo niečo jasné alebo mali iné otázky. Správna by mala byť veľkosť taká, aby dieťa nemalo problém dočiahnúť aj na posledný pražec gitary :-) 

Akustické gitary

    Pri tejto kategórií to začína byť pre mnohých možno konečne zaujímavé. Pretože pri klasických gitarách si príde na svoje skutočne každý gitarista. Či už začínajúci (tu bude prípadný problém s bruškami prstov - ako už bolo spomenuté -  a kovovými strunami, preto na začiatok radšej voliť čo najtenšie - 9), dlhodobý hráč, profesionál, gitarový virtuóz alebo hviezda všetkých ohnivých aj ohňových momentov.
    Akustické gitary sa tvarovo líšia dokonca aj medzi sebou. Existuje pár druhov akustických gitár. Medzi najzákladnejšie a vlastne aj najpredávanejšie a najpouživanejšie patria: 

Dreadnought , čo je gitara povedzme celkom neutrálneho tvaru. Mohutná, kde vrch aj spodok je v relatívnej rovnováhe. Považuje sa za štandartný tvar akustických gitár a z tejto skupinky je veľkosťou na druhom mieste.

Jumbo, je gitara, ktorej spodok je mohutnejší ako vrch. Aj samotný názov dokonca napovedá o jej tvare, a teda, že je najväčšia z pomedzí akustických gitár. 

Grand Auditorium, je veľkosťou hneď za dreadnought-om, avšak má definovanejšie krivky. Predstavuje tvar presýpacích hodín. 

    Ďalej sú tu ešte tvary ako Grand Concert, ktorá je tvarom veľmi podobná Auditoriu, Parlor, a Range.

 

    Medzi akustické gitary radíme aj tzv. 12-strunové gitary, ktoré, logicky, majú namiesto šiestich strún 12. Samozrejme, aj jej telo musí byť prispôsobené, a to tak, že má o trochu masívnejší hmatník a krk. A, samozrejme, nemožno si odpustiť poznámku o jej coolovom vzhľade a ešte coolovejšom zvuku! 

    Medzi akustickými gitarami by sme našli aj gitary pre ľavákov, detské akustické gitary alebo hybridné. 

Elektrické gitary

    Už len samotný názov tejto skupiny gitár je veľavravný, pretože z neho vieme mnoho vyvodiť. Podmienkov pôžitku z hry na elektrickej gitare je nejaký sprostretkovateľ - kombo, a, samozrejme, elektrická energia. 

Ďalej existuje ešte jedna špecialna skupina, a to, elektroakustické gitary. Je to spojenie možností elektrickej gitary - prepojenie s kombom, zosilňovačom a vonkajšej stavby akustickej gitary. 


 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia