Kategórie
 
 
 
 
 

Každá gitara si zaslúži bezpečie. Doprajte jej pevné puzdro

Gitary sú ako naše nežné polovičky: musíme s nimi narábať opatrne a s citom, aby sme ich nepoškodili. Je to obzvlášť náročná úloha, ak často prenášate svoj nástroj na koncerty či skúšky s kapelou. Kvalitné gitarové puzdro je preto nevyhnutná časť vybavenia každého gitaristu nielen pri transporte, ale i skladovaní nástroja. Ledabolo odložená gitara bez obalu či kufra sa vystavuje riziku nechceného odretia či pádu - a trvalého poškodenia gitary. S našou pomocou si vyberiete kvalitné gitarové puzdro, s ktorým sa nebudete musieť obávať nehôd spojených s prenášaním nástroja.

Púzdro na gitaru - edur.sk

Čo si všímať pri kúpe puzdra na gitaru

Pri zvažovaní kúpy gitarového puzdra musíme zobrať do úvahy niekoľko faktorov:

  • ako často budeme gitaru prenášať,
  • aký pevný či hrubý obal potrebujeme,
  • koľko potrebujeme odkladacích priestorov (napr. na brnkátka či noty).

Prirodzene platí pravidlo, že čím vyššia cena puzdra, tým môžete očakávať vyššiu odolnosť a trvácnosť. Cenovo menej náročné gitarové obaly môžu byť vyrobené skôr z tenších materiálov napr. bez dostatočného polstrovania vnútra puzdra. Nie sú preto vhodné na časté a “divoké” prenášanie (napr. pri presúvaní sa v kapelovej dodávke z koncertu na koncert). V takomto prípade sa vám môže zísť odolnejší obal - gitarový kufor.

Gitarové obaly z tenkej látky využijú skôr “statickí” gitaristi, ktorí gitaru prenášajú vo výnimočných prípadoch. Ak budeme s gitarou cestovať pravidelne, šetrenie sa nám môže vypomstiť - popruhy a vonkajšie obaly z menej kvalitného materiálu sa môžu častým používaním potrhať.

Ak hrávate open-air akcie či nosievate gitaru na stanovačky, môže sa stať, že váš obal bude vystavený i nepriazni počasia. V takom prípade by ste si mali dať záležať na obale z nepremokavej látky. Ak váš nástroj patrí do vyššej cenovej rady, zaslúži si i puzdro v zodpovedajúcej kvalite.

 

Gitarové puzdro pre váš typ gitary

Svet gitár je neskutočne bohatý na gitary rôznych typov, tvarov a veľkostí. Túto variabilitu čiastočne kopírujú aj gitarové puzdrá. V prvom rade musíte vedieť, na aký typ gitary hľadáte obal. Klasickú gitaru totiž iba s veľkými ťažkosťami napcháte do puzdra určenému pre elektrickú gitaru.

Pokiaľ je vašou vyvolenou klasická gitara, musíte logicky siahnuť po puzdre na klasickú gitaru, ktoré sa vyznačuje väčším “bruchom”. Pri vyššej náročnosti a frekvencii transportu gitary zvážte puzdro z vyššej rady značky Fender, ktorého vonkajší obal je vyrobený z nepremokavého polyesteru.

Ak vám doma na stojane tróni gitara typu dreadnought či jumbo, opäť musíte tomuto modelu prispôsobiť i puzdro. V našej ponuke nájdete cenovo dostupný obal značky Hérgét s 8 mm polstrovaním. Puzdro značky Fender ponúka o niečo hrubšie 10 mm polstrovanie a gumovú vrstvu zo spodnej strany puzdra pre tlmenie nárazov. Ak vás rozpočet príliš neobmedzuje, siahnite po high-endovom modeli od výrobcu Soundsation s 20 mm vnútornou vypchávkou a vonkajším obalom vyrobeným z nylonu, ktorý odolá aj hrubému zaobchádzaniu s nástrojom.

Elektrická gitara má menšie telo a tomu prispôsobený tvar obalu. Hoci je konštrukcia elektrickej gitary naoko robustnejšia, pri nevyhovujúcom obale môže pri náraze napr. popraskať povrchový lak. Preto neriskujte a zaobstarajte si kvalitný obal na elektrickú gitaru s vnútorným i vonkajším polstrovaním. Ak je predmetom vášho záujmu punk či jemu príbuzný žáner, možno oceníte i toto zľahka exotické tartanové puzdro.

 

Puzdro na gitaru, či radšej kufor?

Čím pevnejší materiál, tým väčšie bezpečie pre gitaru. Môže sa preto zdať, že kufor je jednoznačne lepším variantom oproti puzdru. I pri kufroch sa však nájdu pre a proti.

Kufre sa vyrábajú v rôznych tvaroch a z rôznych materiálov. Ako referenčný model môžeme použiť kufor Woodline Electric značky RAZZOR. Je vyrobený z preglejky potiahnutej koženkou. Bezpečnosť vašej gitary zvyšuje praktický kľúč, pomocou ktorého môžete kufor uzamknúť. Nevýhodou tohto kufra môže byť jeho obdĺžnikový tvar: ak nemáte dostatočne štedrý batožinový priestor v aute, je možné, že sa vám doň kufor na šírku nezmestí. Gitarové puzdrá sú v tomto ohľade praktickejšie a skladnejšie. Výhodou kufra je naopak jeho štíhlosť.

Ak hľadáte kufor kopírujúci tvar gitary, v ponuke nájdete napr. tento model určený pre klasickú gitaru rovnako od firmy RAZZOR. Tvar puzdra vychádza z tela nástroja, a teda je o niečo väčší, vypuklejší než predchádzajúci kufor. Ak ste mali problém umiestniť do auta hranatý obdĺžnikový tvar, je možné, že tento kufor vám sadne lepšie. Vnútro kufra je vyplnené špeciálnou EPS penovou hmotou na ochranu vášho nástroja.

Ak vám ani obdĺžnikový, ani gitarový tvar kufra nezapasovali, môžete skúsiť tretiu cestu vo forme “kapsule” od firmy GRUVGEAR. Ide o skutočne nezničiteľný model vyššej triedy s futuristickým dizajnom, v ktorom bude vaša gitara naisto v bezpečí.

 

Máte vo všetkom jasno alebo by ste chceli ďalšie informácie?
V prípade akýchkoľvek otázok nás môžete kontaktovať na číslo: +421 905 386 247
alebo napíšte na info@edur.sk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia