Kategórie
 
 
 
 
 

Klasika robí lepších hudobníkov aj ľudí

Prednedávnom sme hovorili o pankáčoch a dnes je čas sa inšpirovať na druhom hudobnom brehu. Reč je o majestátnosti a komplexnosti klasickej hudby.

Nebudeme tu rozoberať, čo je klasika. Pre niekoho to sú operné árie, pre niekoho dokonca muzikálové melódie, ale pre nás to budú predovšetkým inštrumentálne skladby majstrov kompozície ako sú J. S. BachAntonio VivaldiWolfgang Amadeus Mozart či náš Antonín Dvořák.

Mnohé vedecké prieskumy potvrdili, že počúvanie klasickej hudby rozvíja mnohé naše zmysly a cibrí náš intelekt. Nastávajúce mamičky prikladajú k vytŕčajúcemu bruchu reproduktory s Malou nočnou hudbou, v londýnskom metre hrá klasika v staniciach v chudobnejších častiach mesta (je vraj vďaka tomu nižšia kriminalita) a školy organizujú výlety do rodiska slávnych skladateľov s cieľom kultivovať masu uhrovatých tínedžerov.

Pre nás hudobníkov (rockerov, jazzmanov, pop hráčov, funkerov, zaraďte sa, kam chcete) je klasika obrovským zdrojom inšpirácie pre každodennú cvičebnú rutinu. Vezmite si akýkoľvek klasický kúsok (kľudne aj našu hymnu!) A naučte sa jeden takt, dva, tri, štyri takty a napríklad aj jednu stránku transkripcie. Pre to, aby ste to dosiahli, budete potrebovať kultivovať tieto vlastnosti:

  1. trpezlivosť,
  2. elementárne znalosť nôt či hudobnej teórie,
  3. technickú vyspelosť.

Takže hor sa do klasických vôd a povzniesť sa na ďalšiu úroveň nielen hudobného, ​​ale aj duchovného sveta!

 


ZDROJ:

Mbx, Klasicka z vás udělá lepšího hudobníka i člověka. In: Frontman [online článok] 2014-11-10. Dostupné zo zdroja: https://frontman.cz/klasika-z-vas-udela-lepsiho-hudebnika-i-cloveka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia