Kategórie
 
 
 
 
 

Digitálne piano pre začiatočníkov - na čo sa zamerať pri kúpe prvého piana?

Čo si predstavíme pod pojmom klavír? Najčastejšie ide o pianino - starý známy vertikálny typ klavíra, ktorého hlavná časť je opretá o stenu. Vďaka jeho rozmerom išlo o revolučný model. Štafetu však prebralo digitálne piano, ktoré zaberá ešte menej miesta a dokáže takmer dokonale napodobniť akustický klavír. Predstavuje ideálny nástroj na hranie predovšetkým pre začiatočníkov. Ako si vybrať to správne?

Akú vernú kópiu klavíra preferujete?

Výhody digitálneho piana sme si už opísali v úvode. Niektorí hráči však stále môžu namietať, že digitálny klavír predsa nemôže nahradiť ten originálny. Preto by ste mali na začiatku uvážiť, ako dokonalú napodobeninu klavíra očakávate.

Digitálne piano má mnoho výhod oproti akustickému klavíru. V prvom rade je jeho výhodou skladnosť: zaberá výrazne menej priestoru než tradičný nástroj. Ďalšou predispozíciou je ovládanie zvuku: odpadajú starosti s prílišnou hlučnosťou počas večerného hrania. Digitálne piano si viete napojiť na reproduktory či slúchadlá a nastaviť hlasitosť podľa aktuálnych potrieb.

Digitálna podoba nástroja umožňuje i funkcie ako napríklad nahrávanie priamo do PC či cvičenie pomocou podmazových skladieb. Vďaka pokročilým technológiám je pocit z hrania viac než porovnateľný s akustickým klavírom. V neposlednom rade ide aj o cenovo výrazne dostupnejší variant, než tradičný klavír či pianino.

Pre úplných začiatočníkov ponúkame cenovo mimoriadne výhodný model piana Korg B2 WH. Súčasťou modelu je 12 starostlivo vybraných a nahratých zvukov, ktoré si môžete pri hraní zvoliť - od piatich rôznych akustických klavírov až po organ. Technológia Natural Weighted Hammer Action ponúka realistický pocit pri dotyku s klávesami vďaka simulácii kladivkovej mechaniky na skutočnom piane. Súčasťou balenia je sustain pedál.

 

Ak ste zvyknutý na klasické piano a pedále sú neoddeliteľnou súčasťou vašej hry, môžete siahnuť po inštrumente od rovnakého výrobcu z vyššej sady Korg B2SP. Tento model rovnako ponúka realistickú odozvu kláves a širokú ponuku zvukov ako predošlý model. Vo výbave však máte tentokrát i tri pedále vrátane sustain pedálu, vďaka čomu bude simulácia akustického piana opäť o niečo vernejšia. Trojpedálová technika vám spoľahlivo sprostredkuje pocit hrania na ozajstnom klavírnom krídle.

 

O niečo luxusnejší model KORG LP180 sa pýši okrem tradičného poctivého vyhotovenia i exkluzívnym štíhlym dizajnom a pokročilou kontrolou dynamiky pri hraní.Vďaka funkcii Key Touch Control si môžete sami nastaviť odozvu kláves v závislosti od herného štýlu. Súčasťou vybavenia sú i tri pedále, ktoré (okrem sustain pedálu) citlivo reagujú na mieru zošliapnutia pedálu vďaka technológii Half-Pedal. Oproti ostatným modelom obsahuje navyše i kryt klaviatúry a tak mimo cvičiacich hodín ľahko splynie s prostredím.

 

Doplnkové funkcie digitálneho piana

Hlavnou výhodou digitálnych nástrojov je práve fakt, že sú digitálne. Táto ich vlastnosť vám poskytuje širokú plejádu možností úpravy zvuku, jeho nahrávania, či podporné funkcie pre domáce cvičenie. Ponuka digitálnych funkcií môže byť tým rozhodujúcim faktorom, prečo sa rozhodnúť pre konkrétny model digitálneho piana.

 

V prvom rade upriamte pozornosť na zvukové možnosti digitálneho piana. Prirodzene, každá značka sa snaží nasimulovať čo najrealistickejší zvuk skutočného klavíra. V hore uvedených modeloch od značky Korg ste si mohli vybrať dokonca z niekoľkých zvukov akustických pián. Digitál nám však otvára nové možnosti. Model WK-310 Black od výrobcu Nux ponúka 120 rôznych zvukových zdrojov, ktoré si môžete nastaviť pri hraní. Vďaka funkcii duálnej klaviatúry môžete jednotlivé prvky zo zvukovej banky medzi sebou aj kombinovať.


Ďalšou vítanou vlastnosťou digitálnych pian je možnosť ich prepojiť s PC či inými zariadeniami a rôznymi softvérmi. Model Yamaha YDP 103 môžete zapojiť do počítača prostredníctvom USB či lightning kábla a používať ho nielen ako piano, ale dokonca ako kontrolér na ovládanie programov na tvorbu hudby. Už spomínaný model B2SP- WH od značky Korg ponúka možnosť prepojenia i s vaším smartfónom či tabletom, ktoré môžete využiť na nahrávanie hudby. Túto nahrávku si potom viete prostredníctvom prepojenia vypočuť na reproduktoroch vstavaných v piane. Čerešnička na torte: reproduktory môžete využiť aj na púšťanie hudby v čase, keď zrovna na piane nehráte.

Ako začiatočníci by ste tiež nemali prehliadnuť možnosť podporných funkcií pre výuku či cvičenie. Vhodný model digitálneho piana by mal ponúkať možnosť hrania do podmazových skladieb, či obsahovať výukové programy.

 

Napríklad spomínaný model WK-310 Black ponúka 52 skladieb na domáce cvičenie. Piana od výrobcu Korg sa dodávajú aj s trojmesačnou skúšobnou verziou softvéru Skoove, ktorý vám pomôže zdokonaliť vaše hráčske schopnosti. Pre majiteľov zariadení s operačným systémom iOS k tomu dodatočne ponúka i produkčnú aplikáciu KORG Gadget 2 Le so širokou paletou zvukov, nahrávania a ich následnej úpravy do želanej podoby.


Výhodou digitálnych pian je samozrejme možnosť cvičiť úplne diskrétne pomocou zvukového výstupu cez slúchadlá. Spoľahlivým partnerom pri cvičení vám bude i zabudovaný metronóm.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia