Kategórie
 
 
 
 
 

Najslávnejší hudobný nástroj - klavír

 Najslávnejší hudobný nástroj - klavír

Klavír je výnimočný hudobný nástroj z mnohých hľadísk. Či sa naň budeme pozerať z pohľadu technickej stavby, kde všeobecne hovoríme o strunovom nástroji alebo ho budeme obdivovať z pohľadu poslucháčov či klaviristov, vždy si zaslúži oslovenie kráľ hudobných nástrojov. 

Síce bolo veľa vecí o klavíri už dávno povedaných, sú všeobecne platné a veľmi dobre známe, avšak ako som už spomenula vyššie, klavír, piano, pianoforte, pianino, stage piano alebo akokoľvek si prajete volať tento dokonalý nástroj, si zaslúži, aby sme si povedali ešte pár zaujímavostí.

    Klavír, ako samostatný a hodnotný nástroj v dnešnej podobe, vznikol koncom 18. storočia. Za jeho vývojom stojí mnoho úžasných klaviristov, ktorí priviedli hru na klavíri do dokonalosti, napr. Chopin, Field… 

    Jeho stavba je celkom jednoduchá, navonok minimalistická, avšak v skutočnosti je to náročné zoskupenie drobných častí, ktorých spojenie zabezpečuje ten dokonalý a vskutku ikonický zvuk. Klavirista pôsobí na klávesy, tzv. kladivká, ktoré narážajú do strún a ich kmitanie sa prenáša na rezonančnú dosku klavíra. Takto vznikuté tóny vyrážajú dych ľudom po celom svete, a preto mnohí, ktorí sa rozhodnú začať učiť hrať na nástroji, ich voľbou je práve klavír.

    V čom ešte spočíva jeho sláva? Piano má všestranné použitie. To znamená, že ho môžeme považovať ako sólový nástroj, sprievodný, súčasť orchestru.. a v neposlednom rade, v mnohých prípadoch aj ako súčasť nábytku :-)

    Mimo to, akým nástrojom je klavír, môže byť reč aj o tom, čo v nás, či už v hráčoch alebo poslucháčoch spôsobuje. Klavírne tóny sa považujú za základné tóny zvukovej škály. To znamená aj to, že podľa zvuku piana sa ladia ostatné hudobné nástroje. Počúvaním inštrumentálnej hudby sa u nás rozvíja mnoho stránok mentálneho vývoja. Počúvaním klavírnej hudby, sa stimuluje naše sústredenie, hlavne u detí nastáva rozvoj tvorivosti, hudobnej predstavivosti, rytmického cítenia a dokonca dochádza aj k vývoju emócií. Keďže vieme, že umelci pri skladaní hudby využívajú hlavne city, vnemy a emócie, tento účinok ma najvýraznejšie zastúpenie. 

    Tí, ktorí nazbierajú odvahu na dlhú, náročnú, ale častokrát šťastnú cestu učenia sa za víziou, že z nich raz bude virtuóz, sa môžu tešiť hneď z niekoľkých výhod, ktoré im klavír ponúka.       

 V prvom rade treba povedať, že hra na klavíri zapája obe hemisféry mozgu - pravú aj ľavu. 

Na čo to je dobré? Mozog je centrom celého nášho života. Stojí za našími rozhodnutiami, za tým, že dýchame, ale aj za tým, kedy a prečo sa rozplačeme alebo na aké melódie, farby a obrazy máme náladu. Preto stimulácia mozgu a teda jeho hemisfér je veľmi dôležitá. Podľa toho, ktorú hemisféru používame častejšie, podľa toho konáme. Pravá hemisféra, všeobecne stojí za naším emočným stavom, rozvíja sa tu ďalej hudba, vtip, fantázia, chute, vône, rytmus.. tá ľavá zas stojí za analytickým myslením, vedou, faktami, číslami, matematikou, jazykom, logikou atď. Preto správna stimulácia oboch týchto častí, z nás možno trošku nadnesene, ale robí vyrovnaných a šťastných ľudí. Ďalej hra na klavíri, samozrejme, pomáha aj k zlepšeniu pamäte, rýchlej interakcií medzi zrakom a pohybom rúk - prstov a nôh. 

    Nech už si vyberiete ktorýkoľvek z týchto dôvodov na to, aby ste začali hrať na nástroj, zapamätajte si, že ak to dotiahneme aspoň tak ďaleko, že budete vedieť bez problémov zahrať stupnicu Cdur, už vtedy z Vás bude polovica ľudí v miestnosti odpadať a budete patriť medzi malé percento populácie, ktorá ovláda hru na tomto kuse dokonalosti. A mne osobne, by to za to stálo :-)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia