Kategórie
 
 
 
 
 

Chceli by ste začať spievať? Poradíme vám s výberom mikrofónu

Hlas je hudobný nástroj, ktorý má po ruke úplne každý. Ak si dáte trošku námahy a vycvičíte si ho, môžete pomocou neho moderovať podujatia, ako aj reprodukovať a dokonca skladať melódie podľa vášho želania. Na tento účel vám poslúži mikrofón. Poznáme niekoľko druhov mikrofónov, od domácich po štúdiové pre producentov či zvukárov. Vďaka mikrofónu môžete postupne trénovať nielen váš spev, ale i celkový hlasový prejav. Mikrofón je všestranný pomocník a dá sa využiť i na nahrávanie spevu či ľubovoľného nástroja. Vyberte si ten najvhodnejší pre vás. 

mikrofon na spev | edur

Mikrofón pre začiatok vašej kariéry

Ak ste začiatočník, nemusíte si kupovať mikrofón za trojcifernú sumu. Postačí vám i cenovo dostupný dynamický mikrofón pre začiatočníkov, ktorý na spievanie či trénovanie vystupovanie s mikrofónom bohato postačí. Na tento účel odporúčame “základný” mikrofón značky Maono - s jeho pomocou si ľahko vyskúšate, ako mikrofón reaguje na váš hlas, môžete si tiež precvičiť základné techniky spevu a vystupovania. Využijete ho i na moderovanie menších podujatí, karaoke párty, alebo prepojenie s domácimi zariadeniami ako napr. televízor.

Ak vám viac vyhovuje “kovový” dizajn mikrofónu, ponúkame alternatívu v tejto cenovej kategórii - mikrofón Soundsation Vocal 100. Ak ste ochotní investovať do mikrofónu o kúštik viac, model Vocal 300 od rovnakej značky vám ponúkne o niečo vyšší frekvenčný rozsah a teda vyššiu kvalitu zvuku bez nečakaného skreslenia.
 

Dynamický mikrofón pre náročnejších 

V prípade, že o zvuku ste sa už čosi naučili a hľadáte mikrofón pre pokročilých používateľov, ponúkame vám model MTP 250 od výrobcu Lewitt. Má zabudovaný protiveterný filter a pop filter, čo ho robí skvelým kandidátom pre využitie pri open-air podujatiach i nahrávaní v štúdiu.

V tejto cenovej kategórii vám dávame do pozornosti skutočnú legendu, a to bájny mikrofón Shure SM58, ktorý je spoľahlivou výbavou mnohých pódií a štúdií už po desaťročia. Má ikonický tvar a mimoriadnu odolnosť voči nešetrnému zaobchádzaniu, preto ho s obľubou používajú i zvukári a technici, ktorí sú nútení techniku často prenášať svoje vybavenie.  

 

A čo tak kondenzátorový mikrofón?

Dynamické mikrofóny postačia pre väčšinu bežných činností spojených s nahrávaním či ozvučovaním. Ak sa však chcete posunúť na vyššiu úroveň kvality zvuku, je na čase zvážiť i kondenzátorový mikrofón. Jeho hlavnou výhodou oproti dynamickému mikrofónu je vyššia citlivosť na snímanie zvuku. Sú schopné zaznamenať oveľa väčší diapazón zvukových frekvencií a dynamiky. 

 

Nevýhodou kondenzátorových mikrofónov je ich potreba napájania externým zdrojom energie a tiež (oproti dynamickým mikrofónom) menej odolná konštrukcia. Tieto nevýhody však dokážu kompenzovať mimoriadne presným a širokospektrálnym zaznamenávaním zvuku. Využívajú sa tak predovšetkým v nahrávacích štúdiách. 

 

Pre vstup do sveta kondenzátorových mikrofónov môžete siahnuť po spevovom kondenzátorovom mikrofóne AT2010 od výrobcu Audio-technica, prípadne po o niečo luxusnejšom modeli ATM710.
 

USB mikrofóny pre domáce nahrávanie 

Ak zamýšľate pomocou mikrofónu i nahrávať spev, hovorené slovo či hru na hudobné nástroje, na tento účel vám poslúži USB mikrofón. Ide o veľmi pohodlnú možnosť domáceho nahrávania - nepotrebujete k nemu žiadne vybavenie navyše, stačí ho len zapojiť do počítača pomocou USB rozhrania. 

 

V kategórii USB mikrofónov vám ponúkame model FIFINE K681, ktorý je dodávaný i s praktickým stojanom a držiakom na mikrofón, prípadne po modeli z vyššej rady AT2020USB so širšími možnosťami nahrávania v priestore.
 

Mikrofónové sady s príslušenstvom

Nezabudnite, že mikrofón potrebujeme pri mnohých úkonoch kdesi zavesiť či pripevniť. Počas moderovania ho síce môžete držať v ruke, no pri nahrávaní spevu či nástrojov je príslušenstvo ako držiak a stojan na mikrofón nevyhnutnosťou.

Ak sa chcete vyhnúť zložitému nákupu vhodného mikrofónu so zodpovedajúcim príslušenstvom, môžete jednoducho siahnuť po začiatočnej sade, tzv. “starter packu”, ktorý obsahuje mikrofón i so základným vybavením, ako je kábel, stojan a držiak. V takomto prípade vám odporúčame súpravu Superlux, v ktorej nájdete všetko potrebné pre prácu s mikrofónom. 

 

Máte vo všetkom jasno alebo by ste chceli ďalšie informácie? V prípade akýchkoľvek otázok nás môžete kontaktovať na číslo: +421 905 386 247 alebo napíšte na info@edur.sk.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia