Kategórie
 
 
 
 
 

Prečo by ste mali začať hrať na ukulele? Jeho veľkosť je iba jedným z dôvodov

Čo je to vlastne ukulele? Je to malá gitara so štyrmi strunami pôvodom z Havaja. Slovo ukulele v lokálnom jazyku znamená “skákajúca blcha”. Tento popis do istej miery sedí: ukulele je totiž veselý, univerzálny a predovšetkým veľmi praktický nástroj. Zmestí sa vám do batoha a zahráte na ňom všetko. Je ideálnym partnerom pre hudobníkov, ktorí nedokážu cestovať bez gitary a zároveň nechcú brať batožinu navyše.

ukulele edur


 

Výhody ukulele oproti gitare

Najväčšou výhodou ukulele je jeho rozmer. Vyrába sa v štyroch rôznych veľkostiach. To najmenšie, tzv. sopránové ukulele, má štandardnú dĺžku 53 cm. Táto kompaktnosť z neho robí vhodného spoločníka na cesty - môžete si ho vziať so sebou kamkoľvek. Ide o najrozšírenejší model ukulele. Ďalšími veľkosťami sú tzv. koncertné ukulele a opäť o niečo väčšie tenorové ukulele. I jeho najväčšia verzia, tzv. barytónové ukulele, spĺňa s dĺžkou 70 cm podmienky ľahkého prenášania. Ide teda o jednoznačne skladnejší nástroj ako gitara, ktorá si spravidla vyžaduje vlastné puzdro nemalej veľkosti. Ukulele (pri troške fantázie) môžete prenášať i bez obalu, kvôli ochrane nástroja sa však odporúča zakúpiť si model s puzdrom.

 

Ďalšou výhodou ukulele je jeho dizajn. Väčšina kusov tohto unikátneho nástroja vychádza z dizajnu gitary, tvarom ponášajúcom sa na arašíd. Medzi ukulele však nájdete aj menej typické tvary, ako tzv. pineapple ukulele pripomínajúce ananás. Profesionálnejšie modely ponúkajú telo s výrezom, podobne ako pri gitare. Oveľa častejšie ako vo svete gitár sa pri ukulele vyskytujú modely s pestrým, farebným dizajnom a rôznymi zaujímavými motívmi, ako napr. pri tomto kúsku vhodnom pre mladšie ročníky či ako ukulele pre začiatočníkov.

 

Bez ohľadu na zvolený tvar nástroja si ukulele pýta pozornosť samo - každý chce chytiť do ruky túto neobyčajnú mini gitaru a brnknúť aspoň po prázdnych strunách. S ukulele je prakticky nemožné urobiť dobrý dojem: ide o nanajvýš pozitívny nástroj, a to i vďaka charakteristickému zvuku.



Ako znie ukulele?

Na rozdiel od gitary, ktorá má rozsah približne tri oktávy - od basových strún k výškovým - sú všetky struny ukulele ladené v rovnakej oktáve s celkovým rozsahom nástroja cca jeden a pol oktávy, prevažne vo vysokých tónoch. Práve vďaka tomuto tónovému rozsahu má ukulele preň veľmi typický zvonivý, výškový zvuk. Stačí zahrať jediný akord a pocitovo sa ocitnete na oveľa príjemnejšom mieste - na lúke či pláži.

Farba tónov jednotlivých ukulele sa odlišuje v závislosti od ich veľkosti. Najviac výškový zvuk očakávajte od sopránového ukulele, zatiaľ čo barytónové ukulele ponúka viac zastretý, stredový zvuk, nie nepodobný nylonovým strunám klasickej gitary. Platí zásada - čím väčšie ukulele, tým menej “cinkavý” zvuk strún. Pre ilustráciu rôznych zvukov ukulele zhliadnite video tu

 

Ďalším z dôvodov charakteristického zvuku ukulele je i jeho neobyčajné ladenie. Pri gitare sme zvyknutí na struny zoradené od najhrubšej po najtenšiu. Ladenie ukulele je nasledovné: g1, c1, e1, a1. Z tohto vyplýva, že najhrubšia struna je až druhá v poradí a prvá struna je druhá najtenšia. Máte pravdu - ide o vskutku exotický nástroj. Nemajte strach, ukulele naladíte jednoducho. Ak chcete mať stopercentné ladenie, praktická štipcová ladička na ukulele je tu pre vás. 

 

Výnimkou z bežného ladenia ukulele tvorí barytónové ukulele, ktoré sa ladí podobne ako prvé štyri struny gitary - D, G, H, E. Vďaka tomu tento typ ukulele zvukom pripomína klasickú gitaru. Ak kombinácia typického zvuku ukulele a klasickej gitary nie je to pravé a zároveň vám prekáža prenikavý zvuk sopránového ukulele, zvoľte kompromis, napr. v podobe tenorového ukulele. 

 

Ako si teda vybrať ukulele podľa zvuku? Ak ste úplný nováčik vo svete ukulele, najlepšia voľba je siahnuť po sopránovom ukulele. Ide o absolútne najobľúbenejší model a vďaka nemu získate najlepšiu predstavu, čo obnáša hranie na ukulele i zo zvukového hľadiska. Zároveň ide o najmenší a tým pádom aj cenovo najdostupnejší model. Začiatočníci určite ocenia i ponuku soprano ukulele súprav, ktoré obsahujú puzdro, brnkátka či struny na ukulele.

 

Ako sa hrá na ukulele?

Jednoducho a intuitívne. Platí pravidlo - čím menej strún, tým menej problémov. Ak vás fascinujú strunové nástroje a zároveň máte rešpekt pred gitarou, ukulele vás s ľahkosťou uvedie do sveta strún. Vďaka malému rozmeru ukulele nebudete mať, na rozdiel od gitary, problém s komplikovanými “chmatmi” pri niektorých akordoch. Základné akordy na ukulele si nevyžadujú pokročilú virtuozitu a zvládne ich aj začiatočník. 

 

Vy už nebodaj viete hrať na gitare? Výborne. Časť naučených akordov a stupníc totiž budete môcť využiť i pri hre na ukulele. Keďže intervaly medzi strunami sú rovnaké ako pri gitare, niektoré tvary akordov zostávajú nezmenené. Ak ste gitarista, prechod na ukulele bude pre vás prechádzka ružovou záhradou.

 

Vďaka rozmerom nástroja je ukulele obzvlášť vhodné i pre deti. Krátke vzdialenosti medzi pražcami umožňujú deťom hrať i zložitejšie stupnice, ktoré by pri klasickej gitare spôsobovali ťažkosti. Okrem toho, deti a ukulele jednoducho idú k sebe

 

Nezabúdajte, že ukulele je plnohodnotný nástroj. Niektorí gitaristi sa naň pozerajú ako na “hračku”, čo je však voči tomuto nástroju absolútne nefér. Svoje by vám vedel povedať Eddie Vedder, frontman legendárnej kapely Pearl Jam, ktorý nahral celý album výsostne na tomto poklade z Havaja a nazval ho príznačne Ukulele Songs. Nielen gitaristi píšu históriu rokenrolu!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia