Kategórie
 
 
 
 
 

5 rád, ktoré vám pomôžu pri výbere stojanu na klávesy

Klávesový stojan je rovnako dôležitý ako samotné klávesy. Dôvod je jednoduchý: bez stojanu môžete váš keyboard v najlepšom prípade položiť na stôl - a to rozhodne nie je vhodný variant pre skúšanie s kapelou, tobôž pre živé hranie na pódiu. Stojan na klávesy je jednoducho nevyhnutnosť. Pri jeho kúpe však musíme dbať i na jeho vlastnosti: musí byť dostatočne kvalitný a spoľahlivý na to, aby vám zaručil pohodlné hranie a tiež nulové riziko poškodenia vášho nástroja. Ponúkame vám jednoduchý návod, ako si vybrať ten správny stojan na klávesy.

Stojan na klávesy - edur.sk

Rada č. 1: Skladací či pevný stojan?

Zvážte, aký typ stojanu potrebujete Stojany pre keyboardy delíme na dva základné typy. Skladací stojan sa dá jednoducho zložiť a jeho uskladnenie vám nezaberie veľa miesta. Tento typ stojanu využijete predovšetkým pri obmedzených možnostiach prenášania vášho nástroja a príslušenstva. Skladacie stojany majú nastaviteľnú výšku a vďaka relatívnej univerzálnosti ich môžete používať so širokou škálou klávesov.

Alternatívou k skladaciemu stojanu je pevný stojan. Ako je zrejmé z názvu, jeho konštrukcia je pevná a výška či šírka sa nedajú nastaviť. Z tohto dôvodu sú pevné stojany menej univerzálne a vyrábajú sa spravidla pre konkrétny typ klávesov, ako napr. tento model pre keyboardy značky Yamaha. Vďaka pevnej konštrukcii sú však nanajvýš stabilné.

Vyhotovenie pevných stojanov simuluje zážitok z hrania na ozajstnom klavíri či piane, a to i vďaka možnosti pripojenia pedálovej konzoly, ako napr. pri modeli od značky Kurzweil. Podobnosť s pianom podčiarkuje i realistický dizajn pevného stojanu.
 

Rada č. 2: Výška - základný parameter vášho stojanu na klávesy

Výška stojanu je prvé kritérium, ktoré musíte zvážiť pri jeho výbere. Predstavte si ideálnu výšku pre pohodlné hranie na keyboarde a ubezpečte sa, že váš vybraný stojan sa nachádza v komfortnom výškovom intervale.

Výhodou skladacích stojanov je nastaviteľná výška: napr. model značky Gewa ponúka nastaviteľný rozsah v bežnom rozmedzí 70-100 cm. V našej ponuke nájdete i špecifické modely pre nízke nastavenie, ako stojan výrobcu K&M s možnosťou nastavenia výšky už od 40 cm, či špeciálny stojan od firmy Bespeco pre malé klávesy, nastaviteľný už od 20 cm.

Pri pevných stojanoch je výška fixná a nachádza sa približne vo výške reálneho piana pre realistický pocit z hrania.
 

Rada č. 3: Nosnosť stojanu - presvedčte sa, že unesie vaše klávesy

Keyboardy sa líšia veľkosťou a tým pádom i hmotnosťou. Čím väčší tónový rozsah a množstvo ponúkaných funkcií, tým sú spravidla ťažšie. Ak vlastníte profesionálny keyboard, lacnejší stojan nemusí mať zodpovedajúcu nosnosť a v najhoršom prípade sa môže prevrátiť či zlomiť.

Pokiaľ ide o skladacie stojany na klávesy, ich najbežnejšia konštrukcia je v tvare X, ako pri cenovo dostupnom modeli od výrobcu Soundking, ktorý má nosnosť do 20 kg. Ak hľadáte pevnejšiu konštrukciu v rovnakom tvare, siahnite po variante so zdvojenými ramenami, ktorý vám zaručí vyššiu nosnosť. V takomto vyhotovení ponúkame napríklad modely LEWITZ TXS002 s nosnosťou 35 kg či skutočne odolný stojan SOUNDSATION KS-25, ktorý ponúka nosnosť až ohromujúcich 70 kg. Je preto vhodný nielen pre keyboardy, ale i pokročilejšie zariadenia ako mixpult, syntetizátor, workstation či digitálne piana.

Ak hľadáte iný dizajn stojanu než tradičné X-ko, výrobcovia majú pre vás niekoľko tromfov. Model od výrobcu Gewa ponúka skladací stojan so štyrmi nohami pripomínajúci stôl s viac než vyhovujúcou nosnosťou do 50 kg. Zaujímavé riešenie dizajnu ponúka skladací model K&M 18880, ktorý ponúka obdobne “stolovitý” dizajn so štyrmi ramenami, ktoré sú dodatočne spevnené rozťahovacím ramenom spájajúcim oba konce stojanu. Tento kúsok sa tiež pýši nosnosťou do 50 kg.

Pokiaľ je vaším cieľom nájsť ozajstného “Supermana” medzi stojanmi, zvážte prakticky nezničiteľný kus K&M 18953 s nosnosťou 80 kg. Okrem skutočne pevnej konštrukcie ponúka skrutky na vyrovnávanie nerovností v podlahe, ako možnosť rozšírenia o ďalšie “poschodie” či dodatočné držiaky a stojany.
 

Rada č. 4: Hmotnosť stojanu - obzvlášť dôležité pri častom koncertovaní

Pri častom prenášaní hudobného nástroja sa ráta každý ušetrený kilogram. Začínajúci (a ruku na srdce, i mnohí profesionálni) hudobníci sú odkázaní na svojpomocné nosenie nástrojov z miesta na miesto. Ľahký a svoju funkciu spĺňajúci stojan ocenia nielen vaše ruky a chrbát, ale i auto, ktorým sa presúvate na miesto hrania.

Pri hmotnosti klávesov spravidla platí nepriama úmernosť: čím väčšia nosnosť a pevnejšia konštrukcia, tým vyššia hmotnosť. Ako víťazi z tejto rovnice vychádzajú majitelia menších keyboardov: pokiaľ vám postačí jednoduché skladacie X-ko s “jednoitým” ramenom, môžete si ho zaobstarať i s hmotnosťou do 3 kg.

Pravdaže, hmotnosť stojanu sa dá znížiť vhodným použitím pevných, no ľahkých materiálov, a to i pri zložitejšej konštrukcii. Model BESPECO KS 12 ponúka slušnú nosnosť do 40 kg, pričom váži len 2,4 kg.

Výborným kompromisom je stojan K&M 18880, ktorý ponúka zaujímavý a predovšetkým pevný dizajn. Pri hmotnosti iba 3,2 kg zaručuje nosnosť pre váš keyboard až do 50 kg.
 

Rada č. 5: Zbytočne nešetrite na stojane na klávesy

Ako ste si už sami všimli, stojan je skutočne nevyhnutnou súčasťou príslušenstva ku klávesom. Bez neho si jednoducho nezahráte. Ak ste ho už rozložili a položili naň keyboard, stále nemáte vyhraté. Stojan, ktorý nedosahuje potrebnú kvalitu a parametre, sa môže ľahko prevrhnúť či pod ťarchou nástroja poškodiť. Môže sa tiež stať, že pri častom používaní a opotrebovaní budete mať problémy s nastavením výšky či iných vlastností stojanu.

Rôzne negatívne scenáre môžu vyústiť až do nehody v podobe poškodenia samotných klávesov. A to skutočne nestojí za ušetrených pár desiatok eur kúpou stojanu nezodpovedajúcemu kvalite vášho keyboardu.
 

Máte vo všetkom jasno alebo by ste chceli ďalšie informácie?
V prípade akýchkoľvek otázok nás môžete kontaktovať na číslo: +421 905 386 247

alebo napíšte na info@edur.sk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia