Kategórie
 
 
 
 
 

Ako si vymeniť struny na gitare?

Nie je na tom naozaj nič náročné. Napriek tomu má veľa začiatočníkov pred týmto rituálom rešpekt. Struny by ste si však mali vymeniť skôr, ako sa vám roztrhnú. Nové struny majú totiž oveľa lepší zvuk a váš pôžitok z hrania bude na celkom inej úrovni. Verte nám: nie je nič príjemnejšie, ako zahrať akord na čisto nových strunách

vymena strun edur.

Kedy meniť struny na gitare?

Struny (okrem nylonových) sú vyrobené z kovu, ktorý postupom času hrdzavie. Ak vidíte, že struny už nemajú lesklý kovový povrch a sú zanesené nečistotami, je čas ich vymeniť. Svoj zrakový dojem si môžete potvrdiť i hmatom a sluchom: staré struny sú drsnejšie, menej pružné, ich zvuk je oveľa menej zvonivý, hutný a výrazný. Nehovoriac o tom, že časom strácajú odolnosť a môžu kedykoľvek prasknúť. Životnosť strún závisí od výrobcu: lacnejšie struny budete musieť meniť častejšie, t.j. niekoľkokrát do roka. Struny od výrobcu Elixir sú vďaka špeciálnej technológii známe dlhou životnosťou nestrácajúc z kvality zvuku.

 

Prvý krok: Preč so starými strunami

Pri gitare používame podobné názvoslovie ako pri ľudskom tele - hlava, krk, telo. Struna je prichytená na dvoch miestach: na kobylke umiestnenej na tele, a na hlave. Starú strunu začínate odmotávať pri hlave: pomocou ladiacej mechaniky ju postupne odvíjate až do momentu, keď ju môžeme vytiahnuť z dierky, prostredníctvom ktorej bola navinutá. Na navíjanie/odvíjanie strún môžeme využiť pomôcku - navíjač.

Ak hráte na elektrickej gitare, strunu z kobylky odstránite jednoducho. Chyťte ju za koliesko vyčnievajúce z kobylky a jednoducho ju vytiahnite. Voilá, stará struna je preč. 

 

Pri klasickej gitare vynaložíte o niečo viac námahy - musíte rozpliesť uzol, ktorým sa struna prichytáva na kobylke. Pri troche šikovnosti a skúšania by vám to nemalo robiť problém.

 

Pokiaľ hráte na gitare typu dreadnought/jumbo, struny sú na kobylke prichytené pomocou kolíkov. Tie musíte vybrať a struny vyslobodiť. Na tento účel vám poslúži navíjač s výbežkom na vyberanie kolíkov, s ktorým môžete kolíky podobrať a vytiahnuť. V prípade nutnosti môžete použiť aj iné nástroje, napríklad kombinačky. To však neodporúčame, pretože hrozí riziko poškodenia gitary. Strunu vytiahnite z dierky a odložte kolík tak, aby ste ho nestratili - o chvíľu ho totiž budete potrebovať. 

 

Krok číslo dva: Nahodenie struny na kobylku 

Majitelia elektrickej gitary majú opäť o niečo ľahší údel: stačí vybrať príslušnú strunu z balenia a rovnakým spôsobom, ako ste ju vyťahovali, ju musíte teraz natiahnuť. Z druhej strany kobylky musí vyčnievať koliesko, na ktorom je struna navinutá.

 

Gitaristi hrajúci na modeli dreadnought/jumbo upevnia novú strunu na kobylke pomocou kolíkov. Ak ste práve odstránili starú strunu, po vytiahnutí kolíka vám po nej zostal otvor. Sem vložte novú strunu, a to kolieskom, pripevneným na jednom z jej koncov, napred. Následne vložíme do otvoru kolík tak, aby struna zapadla do jeho drážky, a kolík doň poriadne zatlačíme. Preventívne párkrát zatiahneme za strunu aby sme sa presvedčili, že kolík drží pevne. 

 

Klasickí gitaristi sa budú musieť naučiť jeden trik navyše - uzol, ktorým sa nylonová struna prichytáva na kobylku. Ako na to? Nič ťažké - pozrite si naše inštruktážne video.
 

Krok číslo tri: Navinutie struny

Struna je uchytená na kobylke, je čas upevniť ju na hlave a navinúť. Vezmite voľný koniec struny do ruky, natiahnite ho a prestrčte cez príslušnú drážku na nultom pražci. Strunu pred nultým pražcom pridržte prstom, aby sa nevyvliekla z drážky, a prevlečte ju cez dierku na ladiacej mechanike. Teraz ju môžete začať navíjať. Pozor! Dbajte na to, aby sa struna navíjala z vnútornej strany ladiacej mechaniky (pozri obrázok). Pri prvých troch strunách (E, H, G) otáčajte kľúčom v smere hodinových ručičiek, pri zvyšných troch (D, A, E) naopak. Nezabúdajte, že struny číslujeme od najtenšej po najhrubšiu. 

 

Strunu môžeme navíjať ručne alebo pomocou navíjača. Dávajte však pozor, aby ste ju nenatiahli príliš - mohla by vám prasknúť. Ako viete, že strunu už netreba viac doťahovať? V ideálnom prípade využijete služby ladičky - tá vám presne povie, v akom štádiu ladenia sa vaša struna nachádza. 

 

Ak vymieňate strunu G (3.struna odspodu), na displeji ladičky by vám malo zasvietiť písmeno G. Zasvietilo vám iné? Znamená to, že vaša struna nemá požadovaný tón. Ak sa vám zobrazilo písmeno F, znamená to, že ste o tón nižšie a musíte strunu dotiahnuť; ak písmeno A, buďte opatrní - strunu ste nadladili a ďalším doťahovaním ju môžete roztrhnúť. Jemne ju odvíjajte až kým vám nezasvieti písmeno G,

 

Pre úplnosť uvádzame tónový rad: C - D - E - F - G - A - H - C. Podľa písmenka na displeji a tejto schémy viete, v akej vzdialenosti od tónu G sa nachádzate. Ladenie struny stále kontrolujte v priebehu navíjania. 

Tento proces, až na malé detaily (ako napr. tvar ladiacej mechaniky), je rovnaký pre všetky typy gitár.


Záverečné kroky

Keď ste strunu natiahli a naladili na správny tón, zostáva už iba urobiť ľahkú údržbu. Kliešťami odstrihnete prečnievajúcu strunu z hlavy gitary. Nová struna sa vám bude spočiatku rozlaďovať, a tak ju budete musieť častejšie ladiť, kým sa jej tón ustáli. Darujte gitare pár hodín v pokoji, nech si zvykne na nové struny. Potom sa môžete bez problémov pustiť do hrania. Už po prvom akorde pocítite skvelý pocit z hry na gitare s čisto novými strunami. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia