Kategórie
 
 
 
 
 

Rozozvučte vašu gitaru! Vyberte si to správne gitarové kombo

Zvuk elektrickej gitary ovplyvňujú dva rovnako dôležité faktory - výber samotnej gitary a gitarové kombo. Ak už svoju elektrickú gitaru máte, je čas zapojiť ju “do elektriny” a vydať z nej zvuk. Gitarové kombo je najprístupnejší spôsob, ako rozozvučiť svoju elektrickú gitaru: obsahuje gitarový zosilňovač, reproduktor a možnosti nastavenia zvuku. Vďaka kompaktnému tvaru sa tiež ľahko prenáša a využijete ho na domáce cvičenie, v skúšobni, ale i na koncerte. Vyberte si ten správny model pre vás.

Gitarové kombá - edur.sk

Gitarové kombo na domáce hranie

Ak sa chystáte kúpiť si svoje prvé kombo, najdôležitejší parameter pre vás bude jeho výkon. Ten sa meria vo wattoch. Na domáce cvičenie nepotrebujete výkonnejšie kombo ako 30W. Ak sa nechystáte “vypeckovať” gitaru na celý dom, postačí vám napr. i menšie 10W kombíčko Ibanez s dvomi kanálmi - čistým a skresleným (ten využijete pri rocku a príbuzných žánroch).

O niečo širšie možnosti nastavenia zvuku vám ponúka rovnako výkonné kombo s vintage dizajnom, typickým pre značku VOX - Pathfinder. V skreslenom kanáli nájdete viacero pomerov skreslenia - od žiadneho (čistý kanál) cez grungeový crunch až po hutný metalový distortion. Ak hľadáte overenú klasiku, ktorá sa dá kúpiť i “naslepo”, siahnite po 15W kombe Marshall.

Všetky uvedené kombá majú i 3,5mm jack konektor na slúchadlá, čo využijete predovšetkým pri cvičení v neskorších hodinách.

 

Kombo na skúšanie a jamovanie s kapelou

Ak chcete ozvučiť väčší priestor a zároveň sa “prebiť” cez zvuk bicích, basgitary a iných nástrojov, budete potrebovať kombo s výkonom minimálne 50W.

V tejto kategórii vám dávame do pozornosti ikonické gitarové kombo Katana značky BOSS s 1x12” reproduktorom. Kombá v tomto cenovom intervajle ponúkajú široké možnosti úpravy zvuku, od kvalitného ekvalizéra až po rôzne nastavenia skreslenia. Vo výbave sú tiež zvukové efekty ako Delay či Reverb.

Výhodou tohto modelu je i možnosť uloženia vašich zvukových preferencií, ktoré môžete kedykoľvek načítať. Ide o dvojkanálové kombo - na každý kanál si môžete navoliť požadovaný zvuk a medzi oboma kanálmi prepínať pomocou prepínača, tzv. footswitchu. Ak vám 50 wattov nestačí, môžete siahnuť po silnejšej, 100-wattovej Katane.

Kombá ako Katana ponúkajú bohaté možnosti, ako si “vymodelovať” vlastný zvuk. Preto sa označujú ako “modelingové” kombá. Tejto variabilite vďačia digitálnemu zvukovému procesoru, ktorý je spravidla súčasťou predzosilňovača. Alternatívou k značke BOSS je séria modelingových komb Spider od výrobcu Line 6 s dvoma reproduktormi 10” Aj pri tomto kombe sa môžete do sýtosti vyhrať so zvukom. Okrem toho obsahuje i vstavané bicie slučky vhodné na cvičenie vrátane funkcie tap tempo.

 

Tranzistorové či lampové kombo?

Gitarové kombá rozdeľujeme do niekoľkých kategórií podľa toho, aký mechanizmus obsahujú “vo vnútri”. Tranzistorové kombá sa spravidla pohybujú v nižších cenových hladinách. Práve kvôli ich cenovej dostupnosti po nich často siahajú začiatočníci. Sú tiež nenáročné na použitie a údržbu.

V gitarovej obci však panuje názor, že ten “pravý” zvuk zo seba vydáva jedine lampové kombo. Na rozdiel od ich tranzistorových kolegov, jadro týchto aparátov tvoria elektrónky. Práve tie stoja za plnofrekvenčným a bohatým zvukom, na ktorý gitaroví fajnšmekri nedajú dopustiť. Výhodou je i väčší “výtlak” elektróniek - i kombo s menším výkonom dokáže ozvučiť väčší priestor, a tak ho využijete i pri hraní na koncerte.

Nevýhodou je však ich vysoká cena a náročnosť na údržbu - elektrónky totiž treba po čase vymeniť. Ak iba začínate hrať na gitaru, lampové kombo môže byť zbytočne nákladnou investíciou.

 

Akustické kombo - špeciálne pre akustickú gitaru

I keď vám slovné spojenie akustické kombo môže znieť ako oxymoron, v skutočnosti naozaj existuje typ komb špeciálne navrhnutých pre reprodukciu akustického zvuku gitary.

Pri akustických kombách sa riadime podobnými zásadami, ako pri kombe pre elektrickú gitaru - čím väčší priestor a väčšia kapela, tým viac wattov. Na domáce hranie vám opäť postačí i 15-wattový kúsok, ako napr. tento model od firmy Kustom, pri väčších ansámbloch či pódiách ponúkame 60-wattové kombo značky JOYO.

 

Máte vo všetkom jasno alebo by ste chceli ďalšie informácie?
V prípade akýchkoľvek otázok nás môžete kontaktovať na číslo: +421 905 386 247

alebo napíšte na info@edur.sk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia