Kategórie
 
 
 
 
 

Všetko, čo potrebujete vedieť o kvalitných štúdiových slúchadlách

Je vašou profesiou či záľubou nahrávanie, mixovanie, mastering či akákoľvek produkcia zvuku? Potrebujete citlivo rozpoznať všetky basy a výšky za hranicou počuteľnosti? Bez kvalitných slúchadiel sa nezaobídete. Nezáleží na tom, či ste profi producent alebo audiofil s domácim štúdiom. Štúdiové slúchadlá zaručia, že vám neunikne žiadna frekvencia, nepresnosť či nežiaduca disharmónia. Ak chcete zvýšiť úroveň svojej produkcie, poradíme vám, ako na to.

Slúchadlá - Edur.sk

 

Prečo práve štúdiové slúchadlá?

Existuje mnoho typov slúchadiel na prehrávanie hudby: štupľové, náhlavné (cez hlavu), otvorené či uzavreté. Jednotlivé typy sa líšia vlastnosťami a vhodnosťou na reprodukciu zvuku na daný účel. Producent však potrebuje zvuk nielen prehrávať, ale i tvoriť - zo štúdiových slúchadiel sa stáva pracovný nástroj, a ten si musíme vybrať s precíznosťou. Pri slúchadlách sledujeme predovšetkým tieto parametre:

  • frekvenčný rozsah,
  • redukcia hluku,
  • citlivosť/impedancia,
  • konektor,
  • vyhotovenie (materiál, tvar, a pod.)


Frekvenčný rozsah štúdiových slúchadiel

Určite ste si všimli, že čím sú vaše slúchadlá viac “profi”, tým viac “vrstiev” skladby sú schopné prehrať. Po lopate povedané - tým viac toho počujete. Tieto vrstvy odborne nazývame frekvenčné pásma. Kvalitné slúchadlá sa od menej profesionálnych variantov líšia práve schopnosťou prehrávať čo najširší frekvenčný rozsah.

Porovnajte zvuk slúchadiel pre poslucháčov s profesionálnym štúdiovým modelom SUPERLUX HD665. Isto spozorujete, že slúchadlá pre producentov sú schopné prehrať viac frekvencií - a zrazu počujete i hlboké subbasy a dynamické výšky bez skreslenia.

Ľudský sluch je približne ohraničený intervalom 20 Hz - 20 kHz. Dbajte na to, aby sa frekvenčný rozsah vašich slúchadiel čo najviac približoval tomuto rozmedziu. Isté zdroje dokonca odporúčajú frekvenčné rozpätie i za hranicou počuteľnosti: takéto slúchadlá sú schopné poskytnúť najprirodzenejší zvuk. Túto schopnosť majú napríklad štúdiové slúchadlá RELOOP SHP-8, ktorých spodná frekvenčná hranica začína už na 10 Hz.
 

Redukcia šumu a okolitého hluku

Pri nahrávaní v štúdiu je absolútne nevyhnutné, aby ste dokonale počuli nahrávaný nástroj, či nahratú stopu. Štúdia bývajú spravidla zvukovo izolované a inak akusticky prispôsobené na nahrávanie, no v niektorých prípadoch (ako napr. live nahrávanie celej kapely) je redukcia okolitého hluku na minimum základným predpokladom pre úspešnú nahrávku.

To však nie je všetko: počas nahrávania vám v slúchadlách hrá doprovodná stopa, či metronóm v podobe “kliku”. Tento podmaz je určený iba pre uši muzikanta a v žiadnom prípade sa nemôže stať, že by ho kvôli nedostatočne izolujúcim slúchadlám zachytil mikrofón.

Na tento účel využijeme uzatvorené slúchadlá. Názov napovedá o ich superschopnosti - vďaka svojmu dizajnu, ktorý kopíruje tvar ucha a uzatvára ho dovnútra slúchadiel, izolujú prehrávaný zvuk dostatočne pre “bezpečné” nahrávanie bez nežiadúceho hluku navyše. V tejto kategórii sú vašim favoritom slúchadlá MACKIE MC-250.

Otvorené slúchadlá využijete predovšetkým pri hudobnej postprodukcii. Ich uzavretý náprotivok má totiž vďaka kvalitnej izolácii tendenciu zvuk mierne skresľovať, a to sa týka predovšetkým basov. Zvuk z otvorených slúchadiel teda sľubuje vernejšiu reprodukciu zvuku. Na tento účel využijete napr. model SUPERLUX HD685.
 

Citlivosť a impedancia slúchadiel

Pre bežných poslucháčov ide zrejme o okrajové parametre. Citlivosť slúchadiel sa udáva v decibeloch (dB). V skratke tento parameter predstavuje citlivosť na hlasitosť signálu zo zdroja. Čím vyššia citlivosť, tým menej silný signál slúchadlá vyžadujú. Znižujú sa tým nároky na zdroj zvuku, predovšetkým z hľadiska elektrickej energie.

Impedancia je veličina, ktorá vyjadruje elektrický odpor v slúchadlách. Čím je nižšia, tým vyššiu hlasitosť sú slúchadlá schopné prehrať, platia zaň však vyšším skreslením. Slúchadlá s vyššou impedanciou sú menej hlasné, ale menej dochádza k skresleniu. Typická impedancia slúchadiel je do 100 ohmov. V tejto kategórii nájdete aj nášho šampióna - profi model MACKIE M-450.
 

Konektor slúchadiel - malý či veľký jack?

Ak máte s audiotechnikou aspoň základné skúsenosti, určite ste narazili na problematiku konektora, čiže “jacku”. Rozlišujeme dva základné typy - 3,5 mm jack, čiže “malý”, a “veľký” 6,3 mm konektor.

Malý jack sa používa pri bežných slúchadlách, ktoré si viete zapojiť napr. do telefónu. Profesionálnejšie slúchadlá sú spravidla vybavené veľkým jackom. To platí i o zariadeniach: zatiaľ čo telefóny či prehrávače majú obvykle 3,5 mm konektor, pri gitarových kombách či pokročilejšej zvukotechnike očakávajte 6,3 mm jack.

Ak ste sa náhodou sekli a váš jack nepasuje do konektoru, váš problém vyrieši redukcia z veľkého na malý jack, prípadne naopak.
 

Rada na záver

Ak ste doteraz počúvali hudbu len cez bežné slúchadlá, počítajte s variantom, že vás zvuk štúdiových slúchadiel prekvapí i v nie vyslovene pozitívnom slova zmysle. Dôvod je jednoduchý: bežné modely zvyknú hudbu prikrášľovať (pridávať basy, a pod.), aby reprodukovaná hudba čo najviac lahodila uchu. Štúdiové slúchadlá však prehrávajú zvuk čo najprirodzenejšie. Môže sa stať, že si na tento prirodzený stav budete musieť zvyknúť :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia